НОВИНИ

Прави ли завой България по пътя към еврозоната?

Прави ли завой България по пътя към еврозоната и чакалнята на валутния съюз след вчерашното изказване на премиера Борисов пред годишния форум на КНСБ? Основателни ли са опасенията на обществото от обезценяване на заплатите и поскъпването на живота, ако приемем еврото?

Николай Минков
от Николай Минков
20:33, 18.02.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

24 часа след вчерашното изказване на премиера Борисов пъзелът около членството ни в еврозоната и влизането в чакалнята се заплете.

Бойко Борисов, министър-председател: Притеснението е да не се надигнат цените. Имаме ли право ние с моите коалиционни партньори да заложиме, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове. Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват. Затова искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането в чакалнята.

Според финансисти изказването на премиера е лош сигнал към пазарите, инвеститорите и партньорите от ЕС.

Никола Янков, управляващ съдружник на финансова компания: Всички големи компании, които мислят за инвестиции в България, ще преосмислят своите решение в тази посока.

Големите европейски държави, от които очакваме политическо решение за приемането ни всъщност във формати Банков съюз, ЕРМ-2, еврозоната и Шенген, ще си отдъхнат облекчено, защото току-що ние им отменихме задължението да вземат такова решение, защото ние го взехме вместо тях.

Ивайло Пенев, инвестиционен посредник: Тук говорим за финанси. Емоциите и настроенията на населението не могат да вземат превес над твърдите фактите. Опасенията от инфлация са често срещани. Категорично мисля, че рискове няма.

На практика България е изпълнила и трите изисквания за влизане в чакалнята на еврозоната.

"Бюджeтният дeфицит нe трябва да нaдxвъpля 3% oт БBΠ, дъpжaвният дълг нe бивa дa пpeвишaвa 60% oт БBΠ, лиxвитe пo дъpжaвнитe цeнни ĸнижa да не надвишават с повече от 2 пpoцeнтни пyнĸтa в лиxвитe нa тpитe дъpжaви oт Eвpoзoнaтa c нaй-ниcĸa инфлaция".

А икономисти призоваха да не се смесва чакалнята с приемане на единната валута.

Калоян Стайков, анализатор: Това, че България може да се присъедини към ЕРМ-2 тази година по никакъв начин не се отразява нито на паричната политика, нито на банковата политика. Не става въпрос за приемане на еврото. Не сме още на този етап.

Едно от неформалните условия за приемането ни във валутния съюз е заплатите ни да достигнат поне 70% от средноевропейските.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН призовава за хуманитарни коридори за цивилните  в Идлиб
ООН призовава за хуманитарни коридори за цивилните в Идлиб
България и още 8 страни настояват за действия срещу пакета Мобилност от ЕК
България и още 8 страни настояват за действия срещу пакета "Мобилност" от ЕК