НОВИНИ

Кога, защо и как шофьорите нарушават правилата за движение по пътищата?

Национално допитване на сайта на Съюза на българските автомобилисти търси отговор на тези въпроси. Анкетата е със съдействието на Пътна полиция и ще продължи до 15 септември. Наш екип направи експеримент с листовки с двама шофьори. Вижте резултатите...

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
11:27, 05.08.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

На случаен принцип избираме един вариант на листовки. Даваме изпитен тест номер 24 на двама души. Единият има книжка от 30 години, а другият сега преминава курса. Листовката не затруднява Калина, която преди няколко дни е издържала изпита по теория.

Калина Алексова: Досега ме е затруднявало най-много ограниченията и мощността на категории А, А1 и А2. Като например в тази листовка ми се падна каква е максималната мощност на двигателя на мотоциклет, който може да се управлява с правоспособност за категория А2.

Въпреки 30-годишния стаж зад волана, четири правилни отговора не достигат на Ивайло Витанов да издържи изпита.

Ивайло Витанов: Има специфични въпроси, които трябва да се решават специално и да се знаят. Примерно - на каква видимост не може да се изпреварва, мислех, че на 50 метра е забранено изпреварването, явно други са ограниченията.

От Съюза на българските автомобилисти, предлагат работодателите да бъдат задължени да плащат за опреснителни шофьорски курсове на служителите си. А инструктори признават, че в тестовете има излишни въпроси и такива, които не са зададени коректно.

Ивайло Славков - инструктор по кормуване: Някои от въпросите са обозначени - за колко секунди трябва да реагира един участник в движението при дадена ситуация. В дадена ситуация трудно ще се броят секундите за реагиране.

Близо 300 души са загинали при пътнотранспортни произшествия от началото на годината, показва статистика на "Пътна полиция". Национално допитване на сайта на Съюза на българските автомобилисти пита: Има ли нужда от по-строги санкции за нарушителите и защо шофьорите не спазват правилата?

инж. Емил Панчев - председател на Съюза на българските автомобилисти: Също така самите те какво чувстват примерно при агресия, колко често нарушават правилата за движение през последната година и какви са санкциите.

С резултатите от проучването ще бъде направен анализ за причините за големия брой жертви на пътя. Данните ще бъдат предоставени на Пътна полиция, за да се обмислят мерки за по-безопасни пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко време стоим в социалните мрежи?
Колко време стоим в социалните мрежи?
В жегата на сухо: ​Аварии оставиха Поморие без вода
В жегата на сухо: ​Аварии оставиха Поморие без вода