Към коя от двете кандидатпрезидентски двойки ще отиде подкрепата на партийните и независимите кандидати, които загубиха първия тур? Още в нощта на изборите подкрепа за кандидата на ГЕРБ заявиха членове на Реформаторския блок. Единствено ДСБ отказа да призове избирателите си да гласуват за Цецка Цачева.

Гласове в подкрепа на кандидата за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев обеща Веселин Марешки.

Може да се смята за възможно гласувалите за другите двама леви кандидати Ивайло Калфин и Татяна Дончева да прелеят вота си към двойката Радев - Йотова.

За момента не е ясно къде ще отидат гласовете на коалиционните партньори на ГЕРБ от Патриотичния фронт, които в нощта на изборите коментираха, че ще призоват избирателите си да гласуват по съвест.


ВМРО, НФСБ и "Атака" обявиха, че коалицията не е само за тези президентски избори, а ще продължат заедно и занапред. Те дори пресметнаха - че с резултата от днес можело да имат 45 депутатски места в следващия парламент, при 33 в сегашния. Кандидатът за президент Красимир Каракачанов коментира, че патриотите биха имали полза от предсрочен вот, но според него не е добре за България да има избори през всеки 6 месеца. Каракачанов заяви, че нямало да казва на симпатизантите си кого да подкрепят на втория тур.

Красимир Каракачанов - кандидат за президент: За пръв път в политиката се върна идеологията. Гласовете на ПФ са гласове на хора, които изховядват патриотичната или националистическата идеология. Как си представяте да влезем в ролята на чобани и да призовем хората, които са гласували от сърце и душа за нас да им кажем Гошо или Пешо е по-добър?

Бизнесменът Веселин Марешки анонсира нов политически проект, с който да участва на евентуални предсрочни избори. Независимият кандидат заяви, че бъдещата партия нямало да е част от която и да коалиция, нито щяла да се впише в дясното или в лявото политическо пространство. Марешки не призова привържениците му да гласуват за един от двамата класирали се на балотажа кандидати, но обясни, че предпочита Пламен Манушев пред Илияна Йотова.

Веселин Марешки - независим кандидат за президент: Във флота има правило, че капитанът последен напуска, това явно не е валидно за ВВС - там е обратното ген. Радев си е тръгнал, когато самолетът пада. Ако сте в магазина и трябва да избирате от две марки продукти - единият не ви харесва, а другият не ви харесва още повече, какво правите?

От ДПС казаха, че са доволни от изборния резултат. И благодариха най-вече на партийния си актив за подкрепата за Пламен Орешарски и Данаил Папазов. Самият кандидат за президент не присъства на пресконференцията. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма да влизат в преговори за балотажа. По думите му привържениците на ДПС смятат, че страната има нужда от промяна.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: И от г-н Радев, и от г-н Борисов имаше различни сигнали и очаквания към българските граждани, към избирателите, включително имаше и послания към нашите избиратели, различни им бяха посланията. Г-н Борисов каза, че не иска и не очаква подкрепа от нашите избиратели, г-н Радев каза, че очаква подкрепата на всички български граждани.

Лидерите на коалиция "Калфин - президент" обявиха, че в тази конфигурация ще търсят избирателите си и на следващ вот, който според Георги Първанов трябва да бъде предсрочен. Той коментира, че предсрочни избори не биха създали нестабилност, а биха довели до оздравяване на управлението на страната.

Лидерът на АБВ заяви, че до този момент никой от БСП не е поискал среща за подкрепа на ген. Радев, но в същото време в централата на партията не се чували гласове в подкрепа на кандидата на ГЕРБ. Първанов каза, че АБВ ще се допита до членовете си кой от кандидатите да бъде подкрепен на балотажа.

Георги Първанов - председател на АБВ и коалиция "Калфин - президент": Както знаете, гласуването е запазено от конституционна тайна, но аз вече ви казах - няма вариант в който аз да гласувам с бюлетината на кандидатите на ГЕРБ.

Коалиционните партньори на АБВ от Движение "Гергьовден" заявиха, че няма да унижават избирателите си с инструкции за кого да гласуват.