НОВИНИ

Кои болници са заплашени от закриване заради тежко финансово състояние?

Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и най-вероятно ще се наложи да бъдат преструктурирани. Това стана ясно след заседание на синдикати, работодатели и правителство в Националния тристранен съвет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Оператор: Мирослав Милков
18:08, 12.12.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Дълговете, които са натрупали общинските болници към момента, надхвърлят 100 млн. лева, показват данните на здравното министерство.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Проблемът, който се очерта при тях, е че твърде голям разход, приходите, които те получават по линия на здравното осигуряване отиват основно над 75% за фонд работна заплата, заплати за хората, които се трудят в тези болници.

Общо 31 болници са в тежко финансово състояние, показват данните на Сдружението на общинските болници в България. От тях, десет не могат да плащат дори заплати на служителите си. Сред най-закъсалите болници са тези в Петрич, Белоградчик, Тутракан, Омуртаг и Димитровград.

Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България: Нещата излизат от контрол, това е което можем да кажем, това е причината дни наред да обикаляме между тази и съседната сграда да търсим съдействие от страна на хората, които могат да направят нещо, преди нещата да придобият необратим характер.

В момента здравното министерство прави анализ на болниците като се очаква той да бъде готов до десет дни както и конкретни предложения за преструктуриране на лечебните заведения където е възможно.

Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините в България: Досега с 6 млн. лева се помагаха на 60 болници в отдалечени региони, поне с 12 млн. лева тази година в началото да се помогне за да могат да оцелеят докато стигнем до тези преструктурирания, решения за друга перспектива.

В димитровградската болница "Св. Екатерина"не са вземали пълния размер на заплатите си вече две години. За това сигнализираха работещите в здравното заведение в отворено писмо. Под текста са се подписали над 100 души.

Златка Генчева, синдикален лидер на КНСБ в МБАЛ "Св. Екатерина": Вземаме проценти от нашите трудови възнаграждения - 50,60, 70, 80, 90 %. В рамките на 200-300 лв.

Затова на болницата с подкрепата на общината се налага да вземе нов кредит.

Иво Димов, кмет на Димитровград: Мисля, че това единственият вариант, за да бъде стабилизирана болницата.

На заседанието на Тристранния съвет днес бяха направени две предложения. Синдикатите настояват болниците да не са вече търговски дружества, а работодателите - да се разреши тяхното приватизиране. Нито едно от предложенията не беше подкрепено от правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти търсят начин да облекчат административната тежест за корабоплаването
Експерти търсят начин да облекчат административната тежест за корабоплаването
Румен Радев участва в конференцията за климата в Париж
Румен Радев участва в конференцията за климата в Париж