НОВИНИ

Кои са атентаторите от Брюксел?

Все още се издирва избягалият атентатор от летището в Брюксел. На снимката той е човекът със светлите дрехи.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:02, 23.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Използваното взривно вещество на летището в Брюксел е наречено "майката на Сатаната", тъй като този взривен материал може да минава, без да бъде засечен от полицейските кучета, както и от други скенери.

Това означава, че дори да е имало проверка на летището, бомбата нямало да бъде забелязана.

Двама братя, родени в Белгия, стоят зад атаката в Брюксел. Халид и Брахим Ел Бакрауи бяха идентифицирани като част от участниците във вчерашния атентат.

Братята са добре познати на полицията - Халид прекарва 9 години в затвора, защото стреля по полицай по време на обир, а брат му излежава присъда за кражба на коли.

Първоначално се смяташе, че и двамата са се взривили на летище "Завентем". Оказа се, че на терминала е бил само Брахим, заедно с други двама мъже - 25-годишният Наджим Лахрауи и трети мъж, чиято самоличност не е известна.

Тримата отиват до летището с такси - в показанията си шофьорът разказва, че са искали да се качат с 5 куфара в колата, но нямало толкова място. Отказали помощ и за вдигането им.

Показанията на шофьора помогнаха на властите да открият жилище, в което са се укривали терористите. В жилището в "Скарбек" бяха намерени и бомби, знамена на "Ислямска държава" и лаптоп, на който се смята, че има кореспонденция с членове на групировката.

Вторият от братята Бакрауи се взривява на метростанция "Малбек". Смята се, че е имал поне още един съучастник. Халид Бакрауи е и човекът, който под фалшива самоличност наема квартирата, в която се укрива заловеният преди дни Салах Абдеслам.

ДНК на третия атентатор от летището - Наджим Лахрауи, е открито по взривни вещества, използвани при атентатите в Париж. Знае се, че той се е срещал със Салах Абдеслам, както и с убития при полицейска акция в квартал "Форе" - Мохамед Белкаид.

Смята се, че братята са "белгийската връзка", за която стана ясно след атентата в Париж.

;

Двама братя, родени в Белгия, стоят зад атаката в Брюксел. Халид и Брахим Ел Бакрауи бяха идентифицирани като част от участниците във вчерашния атентат. При една голяма полицейска акция в квартал "Скарбек" е открит лаптоп с писмо от Брахим, в което той казва, че е търсен от полицията. Открити са и 15 кг експлозиви, 150 литра ацетон, 30 кг кислородна вода, детонатори, пирони и пластмасови кутии.

Още за разследването вижте прякото включване на Владислав Велев в емисията "По света и у нас" в 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Павлова се срещна с ген.секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд
Министър Павлова се срещна с ген.секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд
Парламентът прие промените в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма
Парламентът прие промените в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма