НОВИНИ

Кои са основните претенденти за Елисейския дворец?

Президентските избори във Франция тази неделя имат огромно геополитическо значение. Въпреки социологическите проучвания, след избирането на Доналд Тръмп, референдума във Великобритания и атентата на "Шанз-Елизе" непосредствено преди вота, не изглежда толкова невъзможно крайнодясната Марин льо Пен да е новият президент на Франция. Хипотеза, която според мнозина би довела до разпада на Европейския съюз. А в последните дни сериозна подкрепа набира и кандидатът на крайната левица - Жан-Люк Меланшон.

Александър Детев
от Александър Детев
13:57, 21.04.2017
Чете се за: 01:58 мин.
Истории
Кои са основните претенденти за Елисейския дворец?

С наближаването на президентските избори във Франция въпросителните стават все повече. В последните дни на кампанията цели четирима от общо единадесетте кандидати се движат около 20% според социолозите и имат шанс да се явят на балотажа на трети април:


Еманюел Макрон

Фаворитът на изборите е и голямата изненада по време на тази кампания.

Макрон може да стане първият президент на Франция от 40 години насам, който не е излъчен от една от двете водещи сили – Републиканската или Социалистическата партия. 39-годишният бивш министър на икономиката в правителството на Манюел Валс убедително води в предизборните проучвания. През 2016 година напусна поста, за да създаде движението En Marche! и да се кандидатира за президент.

Определя себе си като центрист и поддръжник на идеята за обединена Европа. Платформата му включва както по-леви икономически мерки като увеличаването на публичните инвестиции в култура и здравеопазване, така и намаляване на корпоративния данък в страната.


Марин льо Пен

Първата дама на Националния фронт се кандидатира за президент за втори път. През 2012 година тя остана трета с близо 18% от гласовете. Сега Льо Пен изглежда по-уверена от всякога. Много от социолозите предвиждат победа за нея на първи тур, а бежанската криза и терористичните атаки в Европа допълнително увеличиха подкрепата й.

В последните години Льо Пен постигна и друга победа – тя успя до голяма степен да дистанцира воденето от нея движение от антисемитската и сексистка реторика на нейния баща, основателя на Националния фронт – Жан-Мари Льо Пен.

Обещанията на Льо Пен? Напускане на Еврозоната, референдум за излизане от Европейския съюз и край на глобализацията и “новия световен ред”, каквото и да означава това.


Франсоа Фийон

Кандидатът на Републиканската партия, Франсоа Фийон изненадващо победи бившия президент Никола Саркози и бившия министър-председател Ален Жюпе на вътрешните избори на партията. Фийон не е новак в политиката. Той е министър-председател на Франция по време на управлението на Саркози от 2007 до 2012 година, а преди това е бил министър на социалната политика, когато провежда мащабна пенсионна реформа. Заради високото одобрение и опит, Фийон беше считан за фаворит в тази кампания. Но през януари се появи информация, че докато е бил в парламента, Франсоа Фийон е назначил своята съпруга Пенелопе като съветник. Длъжност за която е получила над половин милион евро. По-късно стана ясно, че сумата е над 800 хиляди, а срещу Пенелопе Фийон бе започнато официално разследване.

Като представител на десните консерватори, Фийон обещава намаляване на данъците, ограничаване на държавната администрация и неведнъж е говорил скептично за исляма, абортите и правата на хомосексуалистите. Интересна е неговата позиция за Крим, който определя за “исторически територия на Русия”.


Жан-Люк Меланшон

Жан-Люк Меланшон беше един от първите сигурни кандидати за тези избори. Той напуска социалистическата партия през 2008 година и основава Лявата партия, която от 2009 насам влиза в коалицията “Ляв фронт” и има няколко спечелени места в двете камари на Френския парламент и четирима евродепутати.

Това е втора президентска кампания за Меланшон, през 2012 година остава четвърти 11,1% от гласовете. Сега ситуацията може да е различна - социолозите дават реален шанс на Меланшон да достигна балотаж, като според тях той ще събере около 19% от гласовете.

Неговата предизборна програма включва радикални мерки като намаляване на работната седмица до 30 часа, 100 милиарден план за стимулиране на икономиката, ограничаване на правата на президентската институция във Франция и напускане на НАТО и Международния валутен фонд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската полиция намери оръжия в автомобила на нападателя от „Шанз-Елизе“
Френската полиция намери оръжия в автомобила на нападателя от „Шанз-Елизе“
Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо до колегата си Франсоа Оланд
Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо до колегата си Франсоа Оланд