НОВИНИ

Кои са най-големите опасности за кожата?

С наближаването на летния сезон, наближава и по-честото излагане директно на слънце. Дерматологът Бисера Котевска-Трифонова ни съветва редовно да използваме слънцезащитни препарати. Тя съветва и да не се използват солариуми, тъй като могат да навредят сериозно на кожата.

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 19.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Бисера Котевска-Трифонова, дерматолог: "Тепърва предстои да се излагаме на слънчевите лъчи. Животът без слънце не би бил възможен. Много са и неговите благоприятни въздействия - топлина, фотосинтеза, синтез на витамин Д, също така слънцето има и антидепресивен ефект. Но за съжаление се оказва, че са малко повече неговите по-вредни действия. На първо място е едно стареене на кожата, което зависи от това колко през годините сме се излагали активно на слънце, както и появата на тъмни петна - соларни пигментации и не на последно място рак на кожата, напоследък все по-срещан."
Бисера Котевска-Трифонова, дерматолог: "Слънцезащитните препарати за различни. При всеки пациент трябва да се определи индивидуален препарат в зависимост от това какъв фототип е, колко е светла неговата кожа и колко е възрастен. При децата имаме една фотозащита, при възрастните различна. В България основно се използва 30 или 50 фактор защита. Хората си мислят, че е достатъчно едно намазване. Фотозащитата трябва да се приложи 20 минути преди да излезем от вкъщи. Ако сме на плажа, тя трябва да се подменя през два часа. Хубаво е и ежедневната фотозащита."
Бисера Котевска-Трифонова, дерматолог: "Не препоръчваме солариумите. Това пристрастяване към по тъмния тен не го пожелаваме на никого. Хубаво е да се избягват солариумите, особено от хората с бенки. Когато сме на плаж да използваме фотозащита и шапки, очила и дрехи."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детските градини стават защитени и средищни
Детските градини стават защитени и средищни
Какво ще видим днес в парламентарния контрол?
Какво ще видим днес в парламентарния контрол?