Сред натоварените и опасни пътища в страната са тези на територията на Благоевградска област. Главен пък Е-79 е международното трасе за Гърция, откъдето непрекъснато преминават тежкотоварни камиони и се образуват колони от автомобили, особено в района на Креснеското дефиле.

Благоевград

Заради бавното движение на колите в този участък, много от шофьорите се изнервят, предприемат рискови изпреварвания, които завършват с пътни инциденти. Заради това главен път Е-79 е определен от Министерството на вътрешните работи сред 9-те най-опасни трасета в страната.

Според данните на Министерство на вътрешните работи, за миналата година в отсечката от Симитли до изхода на Кресна, на главен път Е-79 са станали 60 катастрофи, при които 7 души са загинали, а 26 са ранени. Това е близо 12 % от всички загинали по пътищата в страната ни.

Табелата на входа на Кресненското дефиле предупреждава за опасния участък. Но именно тук е най-голям процентът на загинали при пътно-транспортни произшествия.

Няколко пъти през последната година жителите на Кресна протестират и настояват участъкът от главен път Е-79, който преминава през града да се обезопаси със светещи пътни знаци, стационарни камери и да се възстанови пътната неравност, която убива скоростта на автомобилите. Тя беше разрушена през лятото от горещините.

За да обезопасят опасното трасе в Кресна, екипи на КАТ "Пътна полиция" непрекъснато следят скоростта в рисковия участък с мобилна камера.

Красимира Монева: Мисля че от камерата е малко по-добре. Иначе преди си минаваха като... Застанеш на пешеходната, сега поне ти спират. Някои де, някои си минават. Иначе, вижте с каква скорост карат. Тук сме имали случаи спираш на пешеходната пътека, първа кола си. Зад тебе втората свири. Ти даваш път на пешеходеца да мине, я в същото време друг те задминава и стават пак проблеми.

Жителите на Кресна казаха, че ще живеят по-спокойно, ако в града им има постоянно патрулна кола, която да следи за нарушители. Допълнителни патрулни екипи дежурят в Кресна в петък, събота и неделя, когато трафикът по главен път Е-79 е най-натоварен.

Данаил Стоицов - началник на "Пътна полиция" - Благоевград: Но важното е хората да разберат -важна е тяхната дисциплина и поведение на пътя. Да спазват правилата за движение и апелирам, защото сме вече в зимни условия, да си подготвят автомобилите за движение в зимни условия.

Пътят от Симитли в посока Гоце Делчев през прохода Предел е не по-малко опасен. Заради завоите през зимата в по-усойните участъци има заледявания.

От КАТ "Пътна полиция" съветват още по време на снеговалеж водачите да проявяват повече търпение, особено когато трасето се почиства, както и да изпълняват стриктно указанията на контролните органи.

Днес стотици туристи, почивали в курортите на Югозападна България, ще тръгнат на път в посока София. Като прибавим към тях и празнуващите студенти, потокът от коли и трафикът се очертава да бъде особено засилен, главно в следобедните часове. Пътните полицаи съветват хората да тръгнат навреме в светлата част на деня да се прибират по домовете си. Да шофират внимателно без рискови изпреварвания и скорост, разрешена от закона.