Половината от народните представители в този парламент влизат в него за първи път. Най-младите са на 25 години. Сред тях има доста спортисти и дори носителка на титла за красота. С какви вълнения премина първият им парламентарен ден, вижте в репортажа на Илина Бисерова.

В живота на Михаил Христов има много изпитания и много победи. На 25 години - параолимпиец, световен шампион на скок на дължина за хора с увреждания, а сега и депутат - днес за първи път.

Михаил Христов - депутат от БСП: Беше ми малко притеснено, разбира се аз съм нов, надявам се да издържим един сериозен четиригодишен отговорен мандат. За мен основна тема са хората с увреждания, самият аз съм представител на хората с увреждания, социалната политика за мен е приоритет.

Михаил обича предизвикателствата и като спортист е готов и за ударите под кръста.

Михаил Христов - депутат от БСП: През живота си още от 14-годишен ми се е налагало да правя доста сериозни избори в живота си, за мен това е едно огромно стъпало, огромна крачка, което ще успея да изкача, така че и дума не може да става за отказване.

Социалната политика, развитието на младите хора и спортът ще са кауза не само за Михаил, но и за другите по-млади депутати. Стефан Апостолов е футболен съдия, на 29 години. Иска да заделя половината си депутатска заплата, за да подпомогне повече ин витро процедури.

Стефан Апостолов - депутат от ГЕРБ: Както е казал Левски - дела трябват, а не думи. Надявам се аз да дам първата крачка и всички колеги да почнат да дават част от тяхната заплата за това нещо.

Стефан смята липсата на какъвто и да е политически опит за свой плюс.

Стефан Апостолов - депутат от ГЕРБ: Надявам се да няма на какво да съм арбитър, по принцип мисля, че ще е по-скоро плюс, защото как да кажа - да си съдия в България трябва да имаш силна психика, да отстояваш решенията си и в парламента е същото според мен.

И макар вече да е депутат, Стефан Апостолов ще продължи да съдийства мачове.

А от града на тепетата до жълтите павета - пътят извървя 25-годишната Теодора Халачева. Била е Мис Пловдив, а по-късно и общински съветник.

Теодора Халачева - депутат от БСП: Смятам, че младите хора имат място тук в парламента и както Нелсън Мандела казва - без участието на младите хора в държавните дела, работата е съмнителна. Ще бъда активен изразител на гласа на младите хора, т.е. всичко, което интересува младите хора, това което ги притеснява.

За хората казва, че иска да работи и Александър Манолев. Той стана известен в новия парламент с това, че събра и най-много преференции в Сандански - 6700.

Александър Манолев - депутат от ГЕРБ: Успяхме да ангажираме не само структурата на ГЕРБ в Сандански, но и много гражданска енергия, доста доброволци и личности се включиха. Също така и много срещи, които проведохме, нашата община е от най-големите, успяхме да обиколим някои места по 2-3 пъти.

Иначе преди да влезе в парламента Манолев е бил търговски директор в Булгартабак, както и шеф на Агенцията за метрологичен надзор.