НОВИНИ

Кои са най-посещаваните места в Дупница и региона през почивните дни

Топлото и слънчево време през последните дни накараха много хора от Дупница да излязат в парковете и близките до града природни кътове. Интерес за туристите, които посещават този край, представляват черквите и манастирите в околността. В един от тях, Ресиловският манастир, се намира Чудотворна икона на Богородица. Тази седмица в рубриката ни "ТОП 5" попитахме кои са най-посещаваните места в Дупница и региона през почивните дни. Ето как ги подредиха зрителите на БНТ 2.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Николай Янев
17:00, 15.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Четвърта и пета позиция в класацията заемат Ресиловският манастир и водопадът край село Бистрица. Манастирът "Покров на Пресвета Богородица" се намира в подножието на Рила край село Ресилово и е често посещаван от туристи, пътуващи от Дупница към Сапарева баня и Самоков. Атрактивен е и Бистришикият водопад. Разходката до него от село Бистрица отнема около 4-5 часа пеша в двете посоки.

На трето място е Градската градина. Много местни жители я определят като най-красивото място в Дупница. Привлича с възможностите за почивка и спорт, както и с тишината и зеленината, в които е потънала.

Доста посещаван от дупничани е и приятно оформения кът край шадравана на централния площад "Свобода". Зрителите са го поставили на 2-ро място. Амфитеатрално разположените пейки и алеи са удобно място за почивка и срещи в слънчевите есенни дни. Отсреща в своеобразен архитектурен ансамбъл са наредени сградите на общината, читалището и средновековната джамия, обявена за паметник на културата.

На първо място е крайградския парк "Рила". Той е един от най-модерните в Югозападна България и е често посещаван както от местните жители, така и от гостите на града.

"Всеки ден сме тука."

"Има игри за децата, тука има уреди, езерото горе - има лодки, за всички има развлечения тука."

Паркът се намира на около километър и половина от центъра на града. До него води и велоалея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кейт Мос влезе в клиника за лечение на зависимост от алкохола
Кейт Мос влезе в клиника за лечение на зависимост от алкохола
Истанбул червен спечели наградата CIneLibri за най-добра адаптация по книга
"Истанбул червен" спечели наградата CIneLibri за най-добра адаптация по книга