НОВИНИ

Кои са най-ценните юбилейни монети

След огромния интерес, който предизвика монетата от 10 лв. посветена на българското европредседателство потърсихме мнение на колекционерите от Софийското нумизматично дружество.Това ли е най-търсената монета в нашата история и кои са най-ценните юбилейни монети вижте в следващия репортаж.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
12:35, 07.01.2018
10478
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Истинско съкровище в момента е монета посветена на 100-годишнината от Априлското възстание. На нея е изобразен Боримечката, а цената й достига 10 хил. лв. Когато банката е допуснала грешка, както в случая, монетата става още по-ценна .

Георги Георгиев - председател на управителния съвет на Софийско нумизматично дружество "Г. С. Раковски": Тази монета 100 години от Априлското възстание има такива, при които е изпуснато едно селище, което е участвало във въстанието и това е било повод да ги преработят всичките. Но са останали 20-30 монети, те растат.

Стойността зависи и от състоянието. По монетата не трябва да има механични увреждания или изтривания. Трябва да бъде запазен матричния гланц. Интересът на нумизматите предизвикват редките монети, тези, които са с по-малък тираж. Например като посветената на спасяването на българските евреи, от която има едва 1500 бройки . С малък тираж са и монетата посветенена на годишнина на Пенчо Славейков, и тази на Свети георги.

Георги Георгиев - председател на управителния съвет на Софийско нумизматично дружество "Г. С. Раковски": Например тази за Свети Георги, когато са пуснали златната. Тя е купена не само от нумизматите, купувана е и за подарък. Тя нарасна 5, 6,7 пъти.

Общият брой на юбилейните монети вече е около 300. Първата издадена е сребърна с образа на Иван Вазов в началото на 70-те години на миналия век. В българското монетно сечене почти всички монети са посветени на важни събития и герои от историята ни. През последните години има и такива свързани с Европейския съюз. Те все още могат да бъдат намерени в банките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха движението на автобусите по Коматевско шосе в Пловдив
Възстановиха движението на автобусите по "Коматевско шосе" в Пловдив
Историята на българската църква в Свети Стефан в Истанбул
Историята на българската църква в "Свети Стефан" в Истанбул