НОВИНИ

Кои са по-недисциплинирани: шофьорите или пешеходците?

Зачестилите инциденти с пешеходци на пътя ни накараха да потърсим отговора на въпроса - кои са по-недисциплинирани: шофьорите или пешеходците? Докато всеки от нас има субективно усещане, статистиката може да ви изненада.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Галя Пенчева
19:31, 30.03.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Кои според вас са по-недисциплинирани на пътя - пешеходците или шофьорите?

- Е, шофьорите! Понеже съм и шофьор - държа да съм честна.

- Шофьорите са свикнали да карат, с пътеки, без пътеки, със зебри, без зебри - както си решат!

- Аз съм шофьор от 50 години, та знам горе-долу манталитета на шофьорите - те смятат, че са господари на улицата.

Нито един от пешеходците, които попитахме, не посочи себе си като нарушител. Статистиката на столичния КАТ показва друго.

Инспектор Николай Крушарски, "Пътна полиция"-СДВР: Субективна е страната, наистина колегите по отношение на това как се санкционират различните видове нарушения, се наблюдава, че по-недисциплинирани са пешеходците.

През миналата година в София санкционираните шофьори за отнемане на предимство на пешеходна пътека са близо 700. Почти 9 пъти повече са пешеходците, глобени за неправилно пресичане - общо 6 200 души.

Инспектор Николай Крушарски, "Пътна полиция"-СДВР: Голям брой нарушители, пешеходци, които пресичат неправилно, може да се види в централна градска част на столицата, почти на всяка една улица. Като напоследък, след въведената реорганизация на движението се наблюдава на улица "6 септември" и булевард "Васил Левски".

Преди няколко седмици на мястото беше сложен светофар, но по навик пешеходците пресичат на зебрата, без да изчакат зеления сигнал. Нарушители видяхме и днес - въпреки че на метър от мястото имаше катаджия.

С по-дисциплинирани пешеходци може да се похвали Русе. През миналата година в града са станали 1200 пътни произшествия и само 6 от тях са по вина на пешеходец. Но и русенци признават, че невинаги пресичат безопасно.

- Например - ето сега, пешеходната пътека е тука, там ние ще пресечем, защото било по-близко. Все ми се струва, че би трябвало да се съобразяваме и ние.

- Дават предимство, дори и на места, признавам си, които не са позволени, съм си позволявала да пресека и са ми давали. Въпреки че са били в позиция да ме изкритикуват.

Ако като пешеходец прецените, че нямате време да изчакате зеленото, ако не живота, то това може да ви струва 50 лева глоба. А санкцията за шофьори, отнели предимство на пешеходна пътека, е до 100 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири обвинения за взривовете в Горни Лом
Четири обвинения за взривовете в Горни Лом
Жителите на Лозен готови да блокират магистралата
Жителите на Лозен готови да блокират магистралата