НОВИНИ

Кои са възможните модели за Великобритания, ако излезе от ЕС

Великобритания разглежда Норвегия, Швейцария и Канада като възможни модели за отношенията си с ЕС в случай на Брекзит.

bnt avatar logo
от БТА
16:30, 23.06.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света
възможните модели великобритания излезе

Някои богати западни страни са тясно интегрирани с Европейския съюз, без да са част от него. Но подобни отношения си имат цена. Ако британците гласуват за излизане от ЕС, тяхното правителство ще трябва да предефинира търговските си връзки с общността, предаде ДПА.
Двата лагера по въпроса за членството на Великобритания в ЕС обсъждат дали Норвегия, Швейцария или Канада може да бъдат модел за запазване на близки отношения с общността без участие в нея. Икономисти и политолози изтъкват, че при който и да е сценарий на Великобритания ще й се наложи да следва множество правила на ЕС, за да получи благоприятни търговски условия.

Норвежкият модел

Скандинавската държава има близки връзки с ЕС, като участва в единния европейски пазар. За да се облагодетелства от тези отношения, Норвегия трябва да спазва принципа на свободно движение на работници и услуги. Богатата на петрол страна също така трябва да подкрепя 15-те най-бедни държави от ЕС с 388 милиона евро на година. Въпреки тези отстъпки Норвегия не участва във вземането на решенията и изработването на законодателството в ЕС.


Швейцарският модел

Малката, но богата страна следва различен подход, сключвайки 120 споразумения с ЕС за достъп до пазари, услуги и образование. Швейцария също като Норвегия е длъжна да прилага различни норми на ЕС и да дава финансов принос за намаляване на икономическите неравенства в общността.

Швейцария няма пълен достъп до пазара на финансови услуги на ЕС, въпреки че банковият сектор е водещ отрасъл в нейната икономика. Затова швейцарските банки извършват дейности във финансови центрове от общността като Лондон. В случай на Брекзит британските финансови институции също може да се наложи да преместят операциите си в Ирландия или финансови средища на континента.


Канадският модел

Наскоро ЕС договори споразумение за свободна търговия с Канада, което има по-голям обхват от всякакви други подобни сделки, сключвани от общността. Освен това страната не е длъжна да дава принос за бюджета на ЕС. Експерти обаче изтъкват, че споразумението предоставя единствено ограничена либерализация на услугите и следователно отношенията на Канада с ЕС не могат да се сравняват с участие в единния пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
51 загинали заради лошото време в Китай
51 загинали заради лошото време в Китай
Остават броени часове до концерта на Quеen и Адам Ламберт
Остават броени часове до концерта на Quеen и Адам Ламберт