Световната банка публикува нов индекс на човешкия капитал, в който са класирани 157 страни въз основа на производителността на бъдещите им работници, съобщава в. "Монд".

Според проучването, е по-добре да отраснеш в Австралия, отколкото в Лаос, или в Исландия, отколкото в Нигерия. Класацията се основава на данни за равнището на образование, очакванията за продължителност на живота при раждането на човека, както и достъпа до здравеопазване.

Целта е да се покаже до каква степен тези области и вложените в тях инвестиции влияят върху производителността на хората, а оттам - и на икономическия растеж и благосъстоянието на страните.

На първо място е Сингапур, следван от Южна Корея и Япония. Тези три страни инвестират най-добре в населението си и имат изгледи да извлекат най-големи икономически дивиденти от това нематериално богатство.

Развитите страни оформят една трета от класацията. Франция е на 22-о място, две позиции преди САЩ.

В дъното на класацията е Африка. Индия, която е голяма нововъзникваща пазарна сила, се нарежда едва на 115-о място. А Шри Ланка се класира заедно с богатата Саудитска Арабия в средата на списъка.

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани...