НОВИНИ

Кои училища ще станат иновативни?

До края на януари училищата в страната, които желаят да станат "иновативни", според новия Закон за училищното образование, трябва да подадат документи. Според закона иновативни могат да бъдат тези училища, които въвеждат нови практики на преподаване и обучение. Те ще придобиват този статут за четири години. Какво означава да си иновативно училище и защо един от пионерите в тази област, столичното 32-ро училище, няма да може да подаде своите документи?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:57, 19.01.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Те са във втори клас. Не можем да кажем точно какъв час имат в момента, защото според иновативните практики, които вече три години използва столичното 32-ро училище, научават едновременно неща по география, английски език и български език.

Диана Стоилова, начален учител и учител по английски език: Точно това е идеята - да отпадне това строго разпределение между часовете, нови знания, стари знания, защото идеята е децата да учат, правейки нещата, участвайки в процеса.

Затова Диана Стоилова им поставя задача - по групи за половин час да напишат къде в България биха завели пристигнал от Великобритания техен връстник. Резултатът на отбора - победител е повече от добър.

"Първо ще посетим Музейко, после ще посетим Военния музей, трето ще посетим Зоологическата градина на улица Сребърна 1, четвърто Боянската църква и за завършек на деня ще е Кино Арена - Запад", похвали се ученик.

"Много ми е забавно, защото така и учим, и играем и всички сме заедно в отбор", споделя Вивиан от 2 клас.

Диана Стоилова, начален учител и учител по английски език: Цял ден си играхме и научихме. Това е идеята.

32-ро училище е сред пионерите в образователните нововъведения. За съжаление обаче тук няма да могат да подадат документи в просветното министерство до 31 януари и да получат официално името "иновативно училище". Причината - обявените само два месеца за подготовка - декември и януари.

Нели Костова, директор на 32-ро СУ: В този един момент ние нямаме готовност да кандидатстваме поради причината, че първо много късно се появи целия набор от документи по някакви причини. Това беше наистина много сериозен проблем и мисля, че това ще бъде проблем и за повечето колеги.

Друга причина за забавянето е изискването родителите да подпишат декларации, че са съгласни децата им да учат в иновативно училище. В крайна сметка тук казват, че ще участват, но едва следващата година. Колко училища са успели да кандидатстват ще стане ясно на 31 януари. Очаква се да са предимно частни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 100 съкратени работници от  мината в Бобов дол протестираха заради неизплатени обезщетения
Около 100 съкратени работници от мината в Бобов дол протестираха заради неизплатени обезщетения
 Обама се отдава на писане и мълчание
Обама се отдава на писане и мълчание