Хората се опитват да вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата зад себе си. Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" адвокатът Николай Кокинов по темата за границата на неизбежната отбрана. Дебатът възникна след инцидента в Пловдив, при който д-р Иван Димитров застреля криминално проявения Георги Джевизов при опит за грабеж. При последвалото обществено недоволство заради ареста на лекаря възникна въпросът за дефиницията на термина "неизбежна отбрана".

Николай Кокинов, адвокат: В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства и понеже не усещат, че някой разкрива тези престъпления, понеже не усещат, че някой ги наказва, хората се опитват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-добрата идея в една нормална европейска демократична държава.

В това е проблемът, категоричен е Кокинов. Сам по себе си Наказателният кодекс института на неизбежната отбрана е пределно ясно разписан, обясни той.

Кокинов допълни, че законът достатъчно ясно дава възможности за маневри както на защитата, така и на обвинението - баланса трябва да го намери съдията.

Посегателствата станаха твърде много, няма как да очакваме пасивно поведение от жертвите на подобни престъпления, констатира и адвокатът и зам.-председател на НС Явор Нотев.

Явор Нотев: В закона има изричен текст - там пише, че при превишаване пределите на неизбежна отбрана поради уплаха и смущение, деянието не е обществено опасно. Тоест такъв гражданин, който е защитил поради уплаха и смущение с прекомерно интензивно отблъскване - тоест увредил е нападателя, той може да бъде оправдан. Само че това трябва да бъде ясно казано за всички - и за тези, които имат намерението да бъдат нападатели, и на гражданите, които трябва да съобразят това, че правата им да се защитават не са безкрайни или поне не са такива, че няма да им осигурят едно безоблачно бъдеще.