Кокошка от варненското село Приселци изненада своите стопани за Великдан, като снесе зелени яйца. Птицата попаднала случайно в семейството на Яна Неделчева. Първоначално всички били притеснени от вида на яйцата, но сега те ще бъдат част от великденската украса на трапезата им.

Приселци, Аврен

Всички сме чували за прочутата кокошка със златни яйца на Лафонтен. Но не по-малко учудващо е и това, което става в малкото стопанство на семейство Неделчеви. Сред десетината кокошки има една малко по-различна на вид, която изненадала всички с различните си по цвят яйца.

Яна Неделчева: Моята майка беше в притеснение, че кокошките са болни, защото яйцата не изглеждаха добре. Наистина в първия момент като ги погледнеш не беше нещо наред И започнахме да разпитваме дали тези яйца са годни за ядене или не са годни за ядене.

Не след дълго зеленикавите яйца влезли в менюто на семейството на Яна.

Чавдар Неделчев: Това не е феномен. Те се получават при кръстоска на два различни вида. В България има няколко такива ферми, които се занимават точно с това.

Цветът на черупката изобщо не зависи от храната на птицата. Всички пернати тук получават едно и също. Синьо-зеленият оттенък идва от пигмент, който се съдържа в организма на кокошката. Иначе вкусовите качества на яйцата ѝ нямат разлика с тези на нейните съквартирантки. Но заради цвета, кокошката вече е придобила популярност в Приселци.

Яна Неделчева: Сега имаме заявка да сложим в инкубатор, може да излязат още такива модели от този тип кокошка и ще видим какво ще се получи.

След като зелените яйца вече не са нещо необичайно за семейство Неделчеви, те са решили да смаят съседите си с гигантски ягоди, чийто семена са поръчали през интернет.