НОВИНИ

Kола помете пешеходци на площад "Таймс Скуеър" в Ню Йорк (обзор)

Трагичен инцидент в сърцето на Манхатън - кола помете пешеходци на площад "Таймс Скуеър". Загинала е млада жена, други 23-ма души са ранени, част от тях са в критично състояние. Според полицията, водачът на автомобила е бил в нетрезво състояние. Версията за терористично нападение беше изключена още в първия час след катастрофата.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:27, 18.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
kола помете пешеходци площад таймс скуеър йорк обзор

По обяд, в центъра на Ню Йорк. Площад "Таймс Скуеър" по традиция е препълнен с нюйоркчани и туристи. Изведнъж автомобил с превишена скорост навлиза в насрещното движение, помита група пешеходци и накрая се врязва в уличен стълб.

На място загива 18-годишно момиче. 13-годишната ѝ сестра е сред другите 23-ма пострадали. Най-малко четирима са в критично състояние. Шофьорът успява да слезе, преди автомобилът да избухне в пламъци, след което е задържан. Според свидетели, той е действал умишлено и не е направил опит да спре.

Жена: Беше много страшно. Бях съвсем близо, чух силен трясък, хора започнаха да тичат, имаше ранени хора по земята. Навсякъде се напълни с полицаи, които започнаха да помагат на пострадалите.
Мъж: Трябва да се е движил много, много бързо. Ако познавате района, ще знаете, че обикновено тук има натоварен трафик и често има задръствания, така че не знам как е успял да вдигне толкова висока скорост. Но наистина не мога да си обясня как е успял да блъсне всички тези хора и да се вреже в стълба.

Нападателят е 26-годишният Ричард Рохас. Жител на Ню Йорк, бивш морски пехотинец. Рохас има най-малко две предишни съдебни присъди за шофиране в нетрезво състояние. Според разследващите днешният инцидент не се разглежда като терористично нападение.

Бил де Бласио, кмет на Ню Йорк: Искам отново да подчертая, че нямаме основание да мислим, че това е атентат. Въпреки това сме въвели засилени мерки за сигурност на места из целия град.

Шофьорът остава в ареста. Все още не са известни мотивите му, а разследващите проверяват дали в криминалното му досие има и по-тежки провинения. В медиите се появиха и предположения, че се е опитвал да избяга след обир, но това засега не е потвърдено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж от Смолянско е обявен за национално издирване
Млад мъж от Смолянско е обявен за национално издирване
​Вандали изкъртиха част от сабята на паметника на генерал Скобелев в Плевен
​Вандали изкъртиха част от сабята на паметника на генерал Скобелев в Плевен