НОВИНИ

Коледа при засилени мерки за сигурност

На много места по света християните посрещнаха Рождество Христово при засилени мерки за сигурност заради опасения от тероризъм. В страни като Сирия и Ирак празникът беше помрачен от насилие. Тази година във Витлеем и на площада пред базиликата Свети Петър във Ватикана имаше по-малко поклонници. В посланието си към вярващите патриархът на Ерусалим говори за жертвите на тероризма, а папа Франциск призова да се отхвърли "културата на безразличието".

Фани Аронова
от Фани Аронова
12:05, 25.12.2015
Чете се за: 00:41 мин.
По света

На празничната литургия в църквата Рождество Хрисвото във Витлеем патриархът на Ерусалин Фуад Туал говори за конфликта между Израел и палестинците. От три месеца насилието ескалира и почти всеки ден палестинци нападат израелски граждани.

"Ние мислим за разрушените къщи в Ерусалим и в Палестина,за отчуждените терени, за хората, засегнати от колективно наказание", каза патриархът в словото си, на което по традиция присъства палестинският президент Махмуд Абас. "Ние мислим за жертвите на тероризма навсякъде, независимо от кой народ са те", каза още Фуад Туал.


;

На Светата Рождественска литургия във Ватикана папа Франциск отправи призив към трезво поведение. По думите на папата в "общество, което често е опиянено от удоволствие, изобилие и лукс", Бог зове към поведение, "способно да улови и изживее същината".

"В една култура на безразличието, която нерядко е безмилостна, нашият начин на живот трябва да прелива от благочестие, съчувствие, състрадание", каза папата. На площада пред базиликата Свети Петър тази година имаше по-малко богомолци и засилени мерки за сигурност.

Папа Франциск ще произнесе от балкона на базиликата "Свети петър" във Ватикана Рождественското послание и благословия. Гледайте го на живо по БНТ 1, прякото предаване започва в 12,55 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български католици възраждат стародавен коледен обичай
Български католици възраждат стародавен коледен обичай
Благослов към българския народ във всички храмове в България
Благослов към българския народ във всички храмове в България