НОВИНИ

Коледа с Ричард Клайдерман

Пианист Ричард Клайдерман беше в България за концертите си във Варна и София. Той сбъдна и мечтата на децата от SOS-приемно семейство от Трявна - да бъдат на концерт на световно известния музикант.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
11:00, 08.12.2015
Чете се за: 02:49 мин.
У нас

Преди три години Лили и Младен Недялкови постъпват на работа в SOS детско селище Трявна като доброволни приемни родители. Те са семейство от осемнадесет години. Познават отговорността на родителството покрай отглеждането на своята собствена дъщеря. Лили и Младен стават мама и татко на шест деца. Благодарение на тях тези деца разбират каква радост е да си имаш семейство. Лили е работила като професионална фолклорна певица, затова държи децата да имат отношение към музиката. Концертът на Клайдерман беше коледен подарък – така приемните родители разказват за удоволствието да слушат на живо пианиста.

Лили Недялкова: "За мен музиката е ежедневие, за мен музиката е емоция в труден, в по-лесен момент от живота. Аз съм се опитала да предам нещо на децата като едни от тях ходят на пеене, други свирят на пиано от скоро и се надявам да могат да развият таланта, който имат."
Младен Недялков: "Това е невероятна емоция, аз също много обичам музиката. Като малък съм свирил на акордеон и от всичко това през годините разбирам, че музиката гради в човека и вади на показ по-доброто."


Впечатлението от концерта е било най-силно за децата.


Деси: "На мен най-много ми хареса вчера на концерта как много бързо свири."

Лили и Младен споделят, че не е лесно да се вземе решението да станеш приемен родител, но усещането да създадеш семейство за деца без родители е несравнимо.


Лили Недялкова: "Нашето решение беше изключително трудно, защото е голяма отговорност да се гледат деца, защото те трябва да се направят от мънички дечица истински големи човеци, разумни, които да могат да се грижат за себе си, да бъдат отговорни за постъпките си. Решението беше много трудно, но ние решихме, че ние имаме потенциала и възможностите и бяхме твърдо решени да започнем."

Младен Недялков: "Промяната в живота им е осезаема. Те започват да разбират вече от хубаво, от красиво, от тези хубави неща, които им се случват с нас"

Семейство Недялкови са впечатлени от майсторството на пианиста, а самият Ричард Клайдерман не скрива възхищението си от мисията, която са избрали Лили и Младен.

Ричард Клайдерман: "Аз ви поздравявам за това, което правите за децата и доброто развитие на СОС детските селища. Това е добре за всички нас, сгрява сърцата ни да знаем, че има хора като вас. Това е една партитура,която аз имам и ще подаря на децата. Ето, едната вече е тук, а после за Ивета ще се опитам да намеря още една и ще се опитам да изпратим още една от Париж."

Търсите ли музикални таланти сред децата, които са в неравностойно положение?

Ричард Клайдерман: "Да, да. В тази ситуация може би не, но по света - на концертите, които правя понякога каня деца, които идват на сцената и изпълняваме заедно едно парче. Това го правя редовно и в Европа, в Германия, във Франция и също в Китай. Това означава, че всеки ден на мои концерти има 10-тина пианисти, или 30 или 40, които свирят заедно с мен. Това е нещо, което ме вълнува, защото виждам млади хора, които обичат музиката, слушайки ме."

Зависи ли любовта към музиката от любовта в семейството?

Ричард Клайдерман: "Понякога и тези деца, които са сираци и намират отново семейство или имат шанса да намерят добро семейство започват да свирят на пиано или на китара, но пак го има този паралел с музиката и аз мисля, че тези деца в един момент ще са щастливи, защото имат любовта на тяхното ново семейство и любовта към музиката. И по света, мисля че това е което се случва и че тази общност е с много добра кауза."


Какво е мнението ви за трудностите, пред които се изправя Европа в момента? Мислите ли, че милосърдието е решение?


Ричард Клайдерман: "Аз мисля, че музиката обединява всички хора. Хубаво е да си музикант и да можеш да представвяш музиката си по цял свят и в такива моменти, каквито имаме сега в Париж, но според ме хората ще продължат да ходят да слушат концерти, ще продължат да излизат на театър - това е добре."

Това е интервю за "Денят започва", затова искаме да знаем как вие започвате своя ден.

Ричард Клайдерман: "Един нормален ден като на турне винаги имам пиано в моята стая, така че аз ставам, обаждам се на съпругата ми, за да чуя дали всичко е наред и след това работя, защото винаги има ново парче, което да се подобрява за различните репертоари. Може да отида до друг град, където е изпълнението, а пък когато съм вкъщи е подобно. Аз ставам, закусвам, свиря. Опитвам се да работя сутрин, така следобедите са ми по-спокойни и мога да бъда повече със съпругата си, да пазаруваме и да се грижа за кучето ми."

Наближава Коледа. Какво е посланието на пианиста към всички нас?

Ричард Клайдерман: "За Коледа ви пожелавам много хубави неща! Да се опитаме да приключим годината с хубави неща за децата, които са нашето бъдеще с хубави празници за края на годината и да се надяваме, че ще бъде една хубава година за тези хора, които правят такива хубави неща за децата и се надявам да се върна отново, за да прекараме приятни моменти заедно. А празниците са хубави, когато хората са добри."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима ранени при взрив на автобусна спирка в Москва
Трима ранени при взрив на автобусна спирка в Москва
Сирийските бунтовници се изтеглят от Хомс
Сирийските бунтовници се изтеглят от Хомс