Традиционният коледен базар на дунавската задруга за изкуства и занаяти днес отвори врати в търговския център. Ценителите могат да намерят на 25-те щанда ръчно изработени изделия. Те са създадени с различни техники като плъстене, рисуване, моделиране, квилинг.

Русе

Посетителите ще намерят на място сувенири от рисувано стъкло, бижута от метал, ароматни свещи и подаръци, изработени в различни форми и с разнообразни сюжети. За най-малките има ръчно направени текстилни кукли и плетени приказни герои.

Ивелина Богданова е превърнала своето хоби в професия, работи само с естествени материали и казва, че може да се вдъхнови и от най-непотребната вещ. Разчита само на импровизация. Сувенирите й са с аромат на канела, на портокал, носят настроение и вълнуват.

Ивелина Богданова: Все още българина му е трудно да отдели парички за действително ръчно изработени неща, отколкото да отиде по лесния начин да купи нещо серийно от китайските вериги магазини.”

Виктория Бъсина е художник. Казва, че обича да вижда радостта на хората, докато си купуват нейните фигурки.

Виктория Бъсина: Всеки път измислям нещо ново, нещо различно, нещо, което да провокира хората... Китайците не мога да ги конкурирам- не заимствам от тях, дано те да заимстват от нас.

Освен творците от Русе в изложението участват и майстори от Варна, Шумен, Разград и Свищов.