Коледните празници изненадаха британските власти със силен мигрантски наплив към английските брегове през Ламанша. Тази вечер британското вътрешно министерство обяви, че министър Саджид Джавид поема в свои ръце справянето със ситуацията и е поискал спешен разговор с френския си колега.

Девет души - петима мъже, една жена и три деца са засечени край брега на Кент от местната спасителна служба и са задържани на плажа. Друга група от осем души е прихваната в различен район на английския бряг.

Двата инцидента са последните от серията опити за прекосяване на Ламанша напоследък. В тези води начинанието е опасно заради натоварения трафик, теченията и студената вода. Коледният бум се обяснява с топлото време и с намаления състав на бреговата охрана през празниците.

Тенденцията да се търси път до Великобритания с лодки вместо от френския град Кале с камиони или с фалшиви паспорти, се забелязва още от ноември. Властите я обясняват със засиления контрол, а и за трафикантите този начин е по-нерисков.

Каналджиите плашат отчаяни мигранти в Кале и Дюнкерк,че от 29 март, когато Брекзит стане факт, граничната охрана ще е още по-непреодолима и че трябва да използват последния шанс, като се качат на лодка срещу 2000 лири.

Връщането на американските санкции срещу Иран кара мигранти от тази страна да предприемат рискованото плаване.