НОВИНИ

Коледен бум на мигранти през Ламанша

Коледните празници изненадаха британските власти със силен мигрантски наплив към английските брегове през Ламанша. Тази вечер британското вътрешно министерство обяви, че министър Саджид Джавид поема в свои ръце справянето със ситуацията и е поискал спешен разговор с френския си колега.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:34, 28.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Девет души - петима мъже, една жена и три деца са засечени край брега на Кент от местната спасителна служба и са задържани на плажа. Друга група от осем души е прихваната в различен район на английския бряг.

Двата инцидента са последните от серията опити за прекосяване на Ламанша напоследък. В тези води начинанието е опасно заради натоварения трафик, теченията и студената вода. Коледният бум се обяснява с топлото време и с намаления състав на бреговата охрана през празниците.

Тенденцията да се търси път до Великобритания с лодки вместо от френския град Кале с камиони или с фалшиви паспорти, се забелязва още от ноември. Властите я обясняват със засиления контрол, а и за трафикантите този начин е по-нерисков.

Каналджиите плашат отчаяни мигранти в Кале и Дюнкерк,че от 29 март, когато Брекзит стане факт, граничната охрана ще е още по-непреодолима и че трябва да използват последния шанс, като се качат на лодка срещу 2000 лири.

Връщането на американските санкции срещу Иран кара мигранти от тази страна да предприемат рискованото плаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хашим Тачи подписа пакета закони за формиране на косовска армия
Хашим Тачи подписа пакета закони за формиране на косовска армия
Влизат в сила нови правила за работа на Шенгенската информационна система
Влизат в сила нови правила за работа на Шенгенската информационна система