НОВИНИ

Коледна работилница за деца

Коледна работилница за деца се проведе в столичното училище "Акад. Емилиян Станев". Тя е част от Националната кампания "Мисията е възможна" и цели да приобщи към празника деца, лишени от родителски грижи, които в момента живеят в центрове за настаняване от семеен тип. Заедно с децата в изработването на картички участваха и жени - посланици у нас, политици и общественици.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:30, 08.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
Още

С много коледно настроение 35 деца от столичното училище и още толкова техни връстници, лишени от родителски грижи изработиха картички и сурвачки. Идеята на работилницата е да покаже, че в България различни деца няма и всички имат нужда от топлина и приятели.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: За нас е важно те да получат подкрепата на родителите на децата, с които те ходят на училище, на съседите. Всички ние да ги научим, че можем да работим заедно с тях, а не да се сещаме за тях само по празниците.
София Димитрова - 4 клас, СУ „Акад. Емилиян Станев": Беше много интересно. Правихме всичко заедно... Според мен тази инициатива беше много благородна и трябва да се прави по често.

Жени-дипломати също участваха в работилницата. Британският посланик Ема Хопкинс заяви, че за четирите години откакто е у нас, вижда голям напредък в приобщаването на децата, лишени от родителски грижи, но много е важен и примерът на всеки от нас.

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания: Прекарваме чудесно. Подкрепям кампанията, защото аз самата имам 2 деца почти на същата възраст.
Цвета Караянчева - председател на НС: Мисията е възможна. Възможно е децата, които нямат грижата на семейството да бъдат наши приятели, да им покажем, че ги обичаме и че има място за тях в обществото.

Все още 680 деца у нас трябва да бъдат изведени от домовете за деца, лишени от родителска грижа и да постъпят в центрове за настаняване от семеен тип. Това е краят на една 10-годишна реформа. А мисията ще бъде напълно успешна, когато всички деца, независимо къде са израснали, се чувстват пълноценни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха книгата Изчезващата памет на проф. Аксиния Джурова
Представиха книгата "Изчезващата памет" на проф. Аксиния Джурова
Безпрецедентни мерки за сигурност в Париж заради „жълтите жилетки“
Безпрецедентни мерки за сигурност в Париж заради „жълтите жилетки“