НОВИНИ

Коледните пости не се препоръчват за всеки

От днес започват Коледните пости. Те продължават до 24 декември, когато празнуваме Бъдни вечер. Постите не се препоръчват обаче от лекарите за хората, които имат здравословни проблеми, и за бременните жени.

bnt avatar logo
от Ел. Чимева, С. Гълъбова
06:46, 15.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
Още

В дните на постите може да се употребява олио и вино, но не в сряда и петък. Според християнската религия не се ядат храни от животински произход като месо, яйца, кашкавал и сирене. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба.

Отец Петър
"Този пост е малко по-лек - първата седмица е най-строга до Въведение Богородично, до 21 ноември, след това нещата са по-лекички защото до 12 декември с изключение на сряда и петък човек може да консумира и морски храни."

Според лекари човек сам избира как да се пречисти и духовно и физически, но те са категорични, че за бремемните жени и за тези, които страдат от диабет, например, продължителното въздържание от храна може да е рисково.

Д-р Екатерина Чакалска – педиатър
„Може да се направи два пъти в седмицата то е изключително полезно да речем сряда и петък да бъдат постни дни, в които хем спазваме някакъв ритуал, хем облекчаваме организма от животински продукти.”

До Богоявление са разрешени гражданските бракове. Църковните ритуали са забранени до Въведение Богородично - 21 ноември и от Игнажден до Йордановден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачи без шофьорска книжка са най-честите нарушители на пътя
Водачи без шофьорска книжка са най-честите нарушители на пътя
Барак Обама ще посети Гърция
Барак Обама ще посети Гърция