В село Илия официално беше осветен храмът „Свети Пророк Илия“. Построен е на мястото на манастирски комплекс, унищожен през 19 век. Сега, благодарение на хиляди хора от цялата страна, в селото отново звучат черковните камбани.

Кюстендил Дупница Благоевград

Село Илия има само 30 постоянни жители. За да го има Божият дом се обединиха хиляди хора от цяла България. Цветанка Мезурова е майка на 6 деца и баба на 10 внуци. Тя е сред дарителите помогнали да има храм в селото.

Цветанка Мезурова
“Много съм щастлива и призовавам всички хора, които са тук и които ни гледат по телевизията, нека за тези хубави черкви и манастири да отпускат, да дават пари“.

За освещаването на църквата в Илия пристигнаха и хора, отдавна напуснали родното място. Семейство Гелински се връщат тук след 30 години.

„Майка ми е от тука. Е там, на сто метра, е била градината едно време,ама много години са минали.“ “В тия 30 години,в които сме заедно два пъти сме идвали“.

Инициатор на кампания, за да има днес храм в село Илия, е Инициативен комитет наречен „Зограф“, създаден специално за благородната инициатива.

д-р Емил Жатов - председател на Инициативен комитет „Зограф“
“В България има много добри хора и това ми дава основание да кажа, че България ще я има винаги. Това е дело не на мен, не на един, двама, десет души - това е дело на хиляди хора.“
Борис Далийски - кметски наместник на с.Илия
“Селото се е погрижило да създаде и то, един храм да има. Понеже тука всички села си имат храмове, само ние нямахме.“
Около 30 хиляди лева са събрани от дарения за храма в село Илия. А хората обединили се около добрата кауза за съхранение на християнската вяра се надяват примерът им да бъде последван .
Вижте повече за кампанията Търси Доброто