НОВИНИ

Обсъжда се пускането на пътнически ферибот между България и Русия

Общините Варна и Бургас и руското генерално консулство обсъждат възможността да бъде разкрита пътническа фериботна линия между Русия и България, която да обслужва предимно туристите през летния сезон. Това съобщи във Варна посланикът на Руската федерация е нас Анатолий Макаров. Той бе гост на форума на побратимените български и руски градове, който се провежда в курорта „Златни пясъци“.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
17:52, 09.06.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Варна и „Златни пясъци“ събраха представители на 12 български общини и 14 руски града, които са градове побратими. Посланикът на Русия Анатолий Макаров съобщи пред участниците важната за двустранните отношения новина.

Н.Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация:
„Започнахме разговори за откриването на международна пътническа фериботна линия. Нашите туристи не могат да дойдат в България с колите си, трябва да обикалят половин Европа. Тук има огромни възможности, аз съм ваш съюзник и мисля, че можем да направим много, заедно, стига да има желание.“

На форума Варна подписа договори с четири руски града, сред които и Новосибирск.

Генадий Захаров, първи зам.-кмет на Новосибирск:
„Не бих казал, че в момента има големи резултати, но ние гледаме в перспектива – например, обмен на студенти или ученици.“

Националното сдружение на общините също участва в срещата, оценявайки високо потенциала за сътрудничество с Русия. Министърът на туризма Николина Ангелкова пред форума на българските и руски общини подчерта важността от превръщането на българския туризъм в целогодишен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички градски плажове във Варна разполагат със спасители
Всички градски плажове във Варна разполагат със спасители
Елена Йончева сезира прокуратурата за изграждането на оградата по границата
Елена Йончева сезира прокуратурата за изграждането на оградата по границата