НОВИНИ

Стотици вярващи пристигат за празника на Свети Мина в Кюстендил

Eдна от най-забележителните черкви у нас, носеща името на Свети Мина, се намира в Кюстендил. Храмът има уникална архитектура, която е умален образец на храм-паметника Александър Невски в София. Жителите на Кюстендил и досега вярват, че Свети Мина е покровител на града, затова по традиция на 11 ноември в двора на черквата се прави курбан.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ангелина Дочева
17:35, 09.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Катедралният храм „Свети Мина” е построен през 1934 г. в двора на старата черква, носеща името на светеца. Проектирана е от архитект Антон Торньов. Църквата впечатлява със своята архитектура, с двата високоповдигащи се купола с голям брой прозоречни ниши. Постройката е богато украсена с фасадни корнизи и орнаменти.

Явор Митов, историк към Регионалния исторически музей в Кюстендил: „За стенописите имаме така една значителна широта на изобразяването, също и олтара, който е с прекрасна дърворезба и аз се надява за в бъдеще те да бъдат реставрирани.”

За храмовия празник на 11 ноември много хора от цялата страна пристигат в Кюстендил, за да запалят свещ и да се помолят на светеца. Хората вярват, че той е не само покровител на дома и семейството, но закриля и жените, а силата му е голяма.

Отец Генадий, архиерейски наместник на Кюстендилската духовна околия: „Има молитва към Свети Мина за намиране на изгубени вещи, но по принцип ние отправяме молитва към всички светии и основното, за което се молим е да бъдем здрави и успехи в трудовете, и да бъдем добри едни към други - това е основното.”

Свети Мина е смятан и за закрилник на сираците и бездомните, на народните лечители, на войните, както и на хората, поели на дълъг път. В народните представи денят на Св. Мина бележи средата на така наречените "Вълчи празници" - от Архангеловден до Коледни Заговезни. Те водят след себе си и най-дългите нощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп неочаквано смекчи тона към китайския президент Си Дзипин
Тръмп неочаквано смекчи тона към китайския президент Си Дзипин
Кампания за събиране на опасни отпадъци тече във Варна
Кампания за събиране на опасни отпадъци тече във Варна