НОВИНИ

По-евтино зеле на пазара в Благоевград

Между 60 и 80 стотинки струва зелето на кооперативния пазар в Благоевград. Цената е паднала с около 10 стотинки през последните дни. Търговците казват, че тази година приготвянето на туршия в края на сезона ще ни струва колкото и миналата есен.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
14:30, 09.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Кооперативния пазар в Благоевград е отрупан със зеле, всичкото родно производство. Производителите казват, че тази година реколтата е добра, цената също.

Мая Лещанска, производител: „Миналата година по-не вървеше зелето и остана по нивата така необрано, а тая година по-върви, по-купуват хората.”

Цената дори леко се е понижила през последната седмица.

Йордан Иванов, производител: „По-рано беше 70, сега го даваме на 60 стотинки. Като има повече зеле на борсата и цената пада.”

Тази година семейство Петрови от Благоевград са изчакали края на сезона, за да приготвят традиционната за зимата туршия. Избират внимателно продуктите.

Момчил Петров: „От зелето най-хубаво е кюсето - и синьото, и бялото. Зелките обикновено трябва да бъдат колкото се може по-твърди и се налагат за туршия.”
Валентина Петрова: „Хубава вода, да не е варовита, сол и царевица слагаме, други подправки и листа от дюла. Аз от край време това съм си наследила от майка ми и така си го права.”

Останалите продукти, необходими за приготвянето на зимнината, остават на същите цени – морковите и карфиола струват левче, а зелените домати – около 80 стотинки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Парламентът гласува утре кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър
​Парламентът гласува утре кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър
Няма информация дали последният арест в Перник е свързан с обирите на банкомати
Няма информация дали последният арест в Перник е свързан с обирите на банкомати