Нетрадиционна благотворителна кампания в Русе. С йога на открито ще бъдат събрани средства за купуването на нова апаратура за онкоболните пациенти от региона. Практическите занятия по йога ще продължат до средата на септември.

Русе

Неслучайно благотворителната инициатива започва на 18 юли, когато е рождената дата на Нелсън Мандела.

Анелия Микова
„От 2009-а година 18 юли е обявен за международен празник от ООН. На 18 юли всички трябва да празнуват живота на Нелсън Мандела и да направят нещо добро и да променят живота на останалите.”

Затова от йога центъра „Уаби саби зен лаундж” в Русе решават със спорта, който практикуват да помогнат на болните от рак пациенти. Идеята е всеки, който иска да се включи в уроците по йога на открито в Парка на младежта и площад „Свобода” в града да остави средства според възможностите си. Със събраните пари ще бъде купен нов дефибрилатор за Онкодиспансера.

Надя Русева
„Надявам се по-бързо да се получат нещата и съвсем скоро да закупим и втори дефибрилатор.”

Подмяната на двата стари дефибрилатора ще стане чрез обявяване на обществена поръчка. Около 8 хиляди лева струва една такава животоспасяваща машина от среден клас.

д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ Русе
„Това е една от апаратурите, които връщат пациента към живот. На година се използва 10-15 пъти, но ни е необходим, тъй като освен онкологичните заболявания някои пациенти идват и със сърдечни проблеми.”

В онкологичния център в Русе са регистрирани 16 хиляди души, като всяка година новоприетите болни от рак са две хиляди.