НОВИНИ

Колективни оставки на медицински сестри от София и Карлово

Лекари и медицински сестри от детското отделение на Карловската болница са подали колективна оставка. Предизвестия за напускане са депозирали и сестрите от централната реанимация на столичната болница "Токуда". Причините за недоволството в бели престилки са ниските заплати и условията на труд.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Станислава Христозова
18:02, 26.09.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Лекари и сестри от детското отделение на Карловската болница решили да подадат колективни оставки, след като разбрали,че допълнително материално стимулиране са получили само две отделения в лечебното заведение.

Д-р Нася Димитрова - педиатър в Детско отделение - МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Ако тези момичета напуснат няма възможност за едно адекватно обслужване на пациентите. Трудно се живее вече с една заплата от 700 лева особено, когато става въпрос за толкова сериозен труд.
Даниела Икимова - ст. мед. сестра в Детско отделение - МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Чувстваме се принудени, притиснати да приемем нещо, което не е част от нашите искания. Нашите искания бяха за 950 лв според КТД, което не е подписано.

Директорът на болницата обеща, че ще увеличи заплатите на всички медицински сестри със сто лева от първи октомври.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Което значи старши сестра с основна заплата 900 лв., другите сестри се движат в границата между 800-850.

Пелев обещал и допълнително материално стимулиране. Така заплатите на сестрите щели да достигнат 950 лева.

Здравният министър каза, че още няма информация с колко са се повишили заплатите на сестрите в държавните и общинските болници след увеличението на цените на част от клиничните пътеки и отпуснатите от кабинета 50 млн. лв.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Трябва до края на месеца да ни предадат информацията за увеличението на заплатите. Увеличението стана от първи юли за дейността, всъщност това се отчита през август и идват с отчетите за септември.

Ананиев обеща повече пари за здраве догодина.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве за догодина това мога да ви го обещая от сега.

Министърът каза,че ще иска среща и с ръководството на болница "Токуда", след като стана ясно, че сестрите от централната реанимация са подали колективна оставка. От болницата отказаха да обяснят причините.

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи съобщиха, че подкрепят колегите си и заплашиха с ефективни протести, ако проблемите на съсловието не бъдат решени в разумни срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред БНР се проведе протест в защита на свободата на словото
Пред БНР се проведе протест в защита на свободата на словото
Определиха съдебния състав по делото на Джок Полфрийман
Определиха съдебния състав по делото на Джок Полфрийман