НОВИНИ

Изложба от коледни и новогодишни картички в Регионалната библиотека във Враца

Колекция коледни и новогодишни картички от цял свят подредиха в Регионалната библиотека във Враца в навечерието на празниците. Луксозните картички са произведени в средата на миналия век и са дарение от столичанина Пламен Вълков, който ги е наследил от своя баща.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:01, 24.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Миналата Коледа Пламен Вълков видял в новините на БНТ репортаж за уникална изложба от стогодишни пощенски картички в регионалната библиотека във Враца. Тогава решил, че трябва да дари фамилната колекция там, където ще я оценят най-добре.

Калина Тодорова, библиотекар:
В първите дни на 2016 година получихме първото дарение за библиотеката - това беше пакетчето с коледни картички от г-н Пламен Вълков. Затова нарекохме сегашната изложба „Коледно послание с послепис".

Колекцията от 40 картички е от 60-те години на миналия век. Те са изпращани до бащата на дарителя, който бил ръководител на голяма държавна фирма. Поздравявали го негови колеги от Япония и Китай, както и от държави в Западна Европа. Особено впечатляващи са картичките от далечния Изток, които показват различна и непозната за нас символика.

Емилия Върбанова, художник:
На много картички от Япония виждаме жерав. Ние свързваме жерава предимно с прелетните птици и пролетта, докато в будизма това е символът на зимата

Картичките са изработени от луксозна хартия и украсени ръчно със специални техники.

Емилия Върбанова, художник:
Тези рибки са направени от златотъкани платове. Тази картичка е изработена от скелетирани листа, те се почистват от меката част и остават само твърдите нишки, така се получава нещо много нежно и ефирно с ефект все едно гледаш как златните рибки плуват през листата.
Силвия Врачовска, директор на РБ „Христо Ботев"-Враца:
Тази колекция от картички е наистина приказна и вълшебна.

Интересът към изложбата показва, че старите коледни картички имат право на втори живот. Изпратени преди половин век от всички краища на света, сега се срещат с хората през 21 век, за да им предадат своите празнични послания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на 7-годишния Георги
Българската Коледа помага на 7-годишния Георги
Коледата по-щастлива в манастира в Огняново
Коледата по-щастлива в манастира в Огняново