НОВИНИ

Колекция на Боян Радев - българска живопис

Националната галерия подготвя необикновена изложба - 91 живописни платна на стари майстори, представителна част от сбирката на Боян Радев. Самият той е решил да посвети тази изложба на 50-годишнината от втория си златен медал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Официалното откриване на експозицията е на 2-ри август, но големият шампион и колекционер се съгласи да разкаже в аванс за "По света и у нас" историята на своите безценни картини.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:00, 30.07.2018
7640
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Колекцията на Боян Радев е истинскo съкровищe. Неслучайно казват за него, че е събрал още една национална галерия.

И сега върви между големите майстори на България - любимите му Златю Бояджиев, Давид Перец, Васил Бараков, Бенчо Обрешков.

Боян Радев: Картините говорят, аз каквото и да говоря - трева е всичко, плевел. Гледай го тоя портрет. България трябва да стане тука на Балканите център на изкуството, защото ние имаме най-хубавите, много по-силни художници от всичките. Пари се намират, това не се намира! Тука тая е уникална работа на Златю и другата. Тази като я видях, веднага за нея, защото аз съм бил каруцар, занимавал съм се с коне, в ТКЗС-то бях, с всичко, много ми е ясен тоя живот на каруцарите, това е страхотна работа.

Не са малко и специалните посвещения на картините. На Боян Радев, заради любовта му към изкуството, е написал някога Иван Ненов. Някои платна тук са истински открития.

Боян Радев: Много голям художник е Венев. Много късно ще разберат какво притежават. Гледай го това голо тяло - цигането, всеки ще го поиска - и като картина и инак ще го поискам.
Сузана Каранфилова - уредник на изложбата: Аз мисля, че това е една от най-големите колекции в България, изключително богата, подбрана, събирана десетилетия, с много труд, с много жертви - така, както може да го направи само един олимпийски шампион - с воля, с последователност, с усет, с гъвкавост.

Самият Боян нарича себе си общ работник в колекционерството. Но познава в детайли живота на големите майстори и не спира да търси. Изложбата ще остане отворена три месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе отбелязаха 150 години от смъртта на Стефан Караджа
В Русе отбелязаха 150 години от смъртта на Стефан Караджа
България с 12 атлети на Европейското първенство в Берлин
България с 12 атлети на Европейското първенство в Берлин