Забрана за напускане на страната за автомобили без винетки или без платени тол-такси. Това гласуваха депутатите с промени в Закона за движение по пътищата на първо четене. 300 лева ще е глобата за липса на винетка. Наред с "Пътна полиция" шофьорите ще бъдат проверявани и от нов орган в рамките Агенция "Пътна инфраструктура". И още - ако кола се движи без винетка и има неплатена санкция за това, няма да може да минава на годишен технически преглед.

Три законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата приеха днес депутатите - на Министерски съвет, на ГЕРБ и на Воля, според които шофьорите ще могат да плащат наложените им глоби още на пътя. За да стане това патрулките на проверяващите ще бъдат оборудвани с ПОС-терминали.

От БСП отправиха критика, че вместо изцяло нов Закон, се правят поредните поправки на стария. Не бяха съгласни и че няма единен орган за пътен контрол.

Георги Свиленски, депутат от "БСП за България": Явно Черния петък е дошъл и в българския парламент, където българските граждани, гледайки един закон, ще получат три нови поправки в Закона за движението по пътищата. Вместо да вървим в посока един орган да упражнява контрола върху движението, ние слагаме четвърти орган с нови 600 човека.

От ДПС подкрепиха и трите законопроекта, но направиха някои възражения.

Халил Летифов, председател на Комисията по транспорт, ДПС: Като гледаме санкциите, които се налагат, се оказва, че по-голямо престъпление е това да не си платиш санкцията, отколкото да нарушиш Закона за движение по пътищата и ти да си опасен за останалите в движението. Тази философия се надяваме наистина да бъде подредена в новите закони.

От ГЕРБ наблегнаха по време на дебатите на облекченията,до които ще доведат промените и въвеждането на тол системата.

Александър Ненков, секретар на ПГ на ГЕРБ: Самият факт, че ние няма да използваме бариери, както е в други държави, а ще използваме всъщност електронна система с декларирани тол-данни и всичко ще минава по електронен път, говори за това, че, ето, България може да се окаже с една изключително модерна система. Вече няма да има хартиени носители, няма нужда да лепите нещо по стъклата си.

Електронни винетки ще могат да се купуват от 17-ти декември. Цените на винетките няма да се променят.

​Хартиените винетки остават в историята от 1 януари догодина

​Хартиените винетки остават в историята от 1 януари догодина

Заедно с това настъпват няколко промени за водачите на леки автомобили - те ще могат да ползват уикенд винетки, а за тях да плащат и чрез мобилно прил...