НОВИНИ

Колите без винетки няма да могат да напускат страната

Забрана за напускане на страната за автомобили без винетки или без платени тол-такси. Това гласуваха депутатите с промени в Закона за движение по пътищата на първо четене. 300 лева ще е глобата за липса на винетка. Наред с "Пътна полиция" шофьорите ще бъдат проверявани и от нов орган в рамките Агенция "Пътна инфраструктура". И още - ако кола се движи без винетка и има неплатена санкция за това, няма да може да минава на годишен технически преглед.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
15:55, 23.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Три законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата приеха днес депутатите - на Министерски съвет, на ГЕРБ и на Воля, според които шофьорите ще могат да плащат наложените им глоби още на пътя. За да стане това патрулките на проверяващите ще бъдат оборудвани с ПОС-терминали.

От БСП отправиха критика, че вместо изцяло нов Закон, се правят поредните поправки на стария. Не бяха съгласни и че няма единен орган за пътен контрол.

Георги Свиленски, депутат от "БСП за България": Явно Черния петък е дошъл и в българския парламент, където българските граждани, гледайки един закон, ще получат три нови поправки в Закона за движението по пътищата. Вместо да вървим в посока един орган да упражнява контрола върху движението, ние слагаме четвърти орган с нови 600 човека.

От ДПС подкрепиха и трите законопроекта, но направиха някои възражения.

Халил Летифов, председател на Комисията по транспорт, ДПС: Като гледаме санкциите, които се налагат, се оказва, че по-голямо престъпление е това да не си платиш санкцията, отколкото да нарушиш Закона за движение по пътищата и ти да си опасен за останалите в движението. Тази философия се надяваме наистина да бъде подредена в новите закони.

От ГЕРБ наблегнаха по време на дебатите на облекченията,до които ще доведат промените и въвеждането на тол системата.

Александър Ненков, секретар на ПГ на ГЕРБ: Самият факт, че ние няма да използваме бариери, както е в други държави, а ще използваме всъщност електронна система с декларирани тол-данни и всичко ще минава по електронен път, говори за това, че, ето, България може да се окаже с една изключително модерна система. Вече няма да има хартиени носители, няма нужда да лепите нещо по стъклата си.

Електронни винетки ще могат да се купуват от 17-ти декември. Цените на винетките няма да се променят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата и екоминистерството за концесионния договор на „Юлен“ АД
Прокуратурата и екоминистерството за концесионния договор на „Юлен“ АД
Пловдивски полицаи разбиха контрабанден канал за стоки менте от Турция към ЕС
Пловдивски полицаи разбиха контрабанден канал за стоки менте от Турция към ЕС