НОВИНИ

Колко българи живеят в Германия и какви са шансовете им на трудовия пазар?

Колко точно българи живеят в Германия и какви са техните шансове на трудовия пазар? На тези два въпроса по повод на публикувани днес изследвания отговаря Александър Андреев от Дойче веле.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, DW
19:53, 12.04.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

310 415 българи живеят в Германия, съобщи в отговор на запитване на Дойче веле говорител на Федералната статистическа служба. От тях 168 000 са мъже, а 142 000 - жени.

Броят на чужденците в Германия непрекъснато се увеличава и днес възлиза на близо 10 и половина милиона. Главна причина за ръста е притокът на хора от новите страни-членки на ЕС Полша, Румъния и България. В сравнение с 2007 година броят на чужденците от държави-членки на ЕС, които живеят в Германия, е нараснал от 919 000 на 2,6 милиона.

Около половината от чужденците в Германия са граждани на държави извън ЕС. Миналата година в страната са пристигнали 61 000 сирийци, 17 000 иракчани и 9000 афганистанци - в сравнение с предишните години броят имигрантите от тези три страни рязко е спаднал.

Чужденците са важен елемент от трудовия пазар в страната. Изследване на института на германската икономика показва, че чужденците от държави-членки на ЕС великолепно се интегрират на германския трудов пазар, докато с останалите има сериозни проблеми.

В момента в страната спешно се търсят специалисти в областта на информатиката, математиката, природните науки и техниката, както в медицинската сфера. И обратно: в обслужващата сфера търсенето на работа е по-високо от предлагането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арменски гражданин живее в България от 23 години, но се озова в бежански лагер
Арменски гражданин живее в България от 23 години, но се озова в бежански лагер
Ново дясно обединение беше създадено днес
Ново дясно обединение беше създадено днес