НОВИНИ

Колко близо сме до "бутиковите бебета"?

След около 30 години класическото правене на бебе ще бъде заменено от "избор на най-добрите ембриони". Каква е технологията и това ли е бъдещето - отговорите следват!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:05, 08.07.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Това е професорът по право и био науки от Станфордския университет Ханк Гриили. Той споделя теорията, че след 20-30 години "повечето американци няма да правят секс с цел зачеване на дете". Вместо това ще избират лабораторно създадени ембриони с най-добри показатели и най-много шансове за оцеляване.

Идеята беше представена на Фестивала на Идеите в Аспен, Колорадо. За 13 път учени, инженери и интелектуалци от цял свят се събраха, за да обсъждат бъдещето на човечеството. Няма да можем да кажем, че този или онзи ембрион ще бъде отличник по математика, но бихме могли да прогнозираме шансовете му за оцеляване. Оплождането ще се извършва в лабораторни условия, само с един сперматозоид.

Преди имплантирането на яйцеклетката ще се извършва специална диагностика, допълва Гриили. Изкуствено създадените ембриони ще бъдат проверявани преди всичко за наследствени онкозаболявания, ще може да се избира и полът на детето. С помощта на инструмент за "редактиране" на ДНК-то бъдещите родителите ще могат да внедрят желани характеристики - като цвят на очите, например. Професорът смята още, че този метод на "получаване" на деца няма да е толкова скъп и ще реализира огромни икономии в здравеопазването. Статистиката показва, че за отглеждането на деца с увреждания се харчат милиарди долари. Идеята на Гриили и екипа му обаче поставя ред етични въпроси - ако двойката избере ембрион номер 64, какво става с останалите 63, и дали това всъщност не е твърде голяма намеса в природните закономерности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима загинали и седем изчезнали при срутване на жилищна сграда в Италия
Трима загинали и седем изчезнали при срутване на жилищна сграда в Италия
Аварирал ТИР затруднява движението на околовръстния път при с. Мрамор
Аварирал ТИР затруднява движението на околовръстния път при с. Мрамор