НОВИНИ

Държавата губи милиарди от измами с ДДС

Сегашният праг за регистрация на фирми по ДДС дава възможност за прилагане на редица схеми с фирми фантоми, нанесли щети на бюджета за милиарди левове през годините, твърдят анализатори. Според тях липсата на коородинация между ГДБОП и НАП е основната причина държавата да среща трудности в борбата срещу ДДС - измамите.

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 05.09.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Според изнесените от НАП данни от ревизионни актове от 2000 до 2017 г. в държавата не е внесено ДДС за близо 16 млрд. лв.

Калоян Станков- икономически анализатор в Института за пазарна икономика: От тях малко над 5 млрд. лв. се установява, че са трудно събираеми - т.е. най-вероятно няма да бъдат събрани. Тези 5 млрд. представляват около 1/3 от цялата сума.

Най-честите злоупотреби с ДДС са чрез неправомерно възстановяване на данъчен кредит или приспадане на данъка от фиктивни покупки, за да се намали или напълно да се избегне. Прилагат се и схеми с верига от фантомни фирми.

Тихомир Безлов - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: Пример е с ДДС обвинението в момента нали имаме кухи фирми, през които се смята че се изчиства ДДС... и съответно претенция, че са платени 25 млн. лв. данъци.

Най-много измами с ДДС има в строителството, търговията с бързообротни стоки, при производството и реализацията на продукция и услуги с висока добавена стойност.

Според анализатори основният проблем е липсата на комуникация между институциите, които пряко са ангажирани с контрола върху ДДС измамите.

Тихомир Безлов - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: НАП и ГДБОП сътрудничеството, според мен между тях не е достатъчно тясно да го кажем така. Може да се противодейства ефективно само с действително добра експертиза, в която има в НАП и ресурсите, които има в НАП. Не е възможно само една полицейска служба да реши проблема според мен.

Според икономисти друг проблем е, че експертите от НАП са натоварени с много дейност, вместо да се концентрират върху големите парични потоци.

За да се подобри събираемостта и контролът върху данък добавена стойност, икономисти предлагат да се повиши прагът за регистрация на фирмите по ДДС.

Калоян Станков - икономически анализатор в Института за пазарна икономика: Което ще намали всъщност данъчно задължените лица, които НАП трябва да надзирава. Оттам нататък, след като НАП може да се концентрира върху по-малък брой фирми, съответно може да фокусира усилията си върху наистина рискови сектори, стоки и услуги.

През миналата година приходите от ДДС възлизат на 9.3 млрд. лв., или с близо 770 милиона спрямо 2016 г.

От ревизионните актове обаче личи, че сумите от невнесен данък намалавят пез годининете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Тел Авив откриха паметник за приноса на България за спасяването на евреите
В Тел Авив откриха паметник за приноса на България за спасяването на евреите
Ангела Меркел ще посети Кемниц след убийството
Ангела Меркел ще посети Кемниц след убийството