НОВИНИ

Колко опасни са пластмасовите чаши, чинии и сламки?

Можем ли да живеем без без пластмасови торбички и кутийки - гости по темата в Сутрешния блок на БНТ Цветанка Тодорова от Асоциация "Полимери" и Деница Петрова от "Грийнпийс" България.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:47, 17.10.2018
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Черно море, за съжаление, не е пропуснато от тази криза на отпадъците, която имаме в целия свят, обясни Деница Петрова от "Грийнпийс" България. Проблемът е, че пластмасата, веднъж попаднала в морето, се разгражда на все по-малки и по-малки частици и става микропластмаса, коментира Петрова и допълни, че проби са показали, че и в Черно море има микропластмаса. Деница Петрова допълни, че плажовете у нас са задръстени с чаши, торбички и фасове - "от варненския плаж за два часа успяхме да съберем 4500 фаса".

Тя приветства мерките на ЕК, защото пластмасата за еднократна употреба има алтернативи, може да се намалим използването й и да не се замърсява околкната среда по толкова драстичен начин.

Според Цветанка Тодорова от Асоциация "Полимери" обаче за част от продуктите, включени в директивата, все още не съществуват алтернативи, за да бъде ограничена тяхната употреба или изцяло забранени. Все още е рано да се говори кои продукти ще бъдат забранени, обясни тя.

За колко време пластмасата се разгражда в природата и какво е отражението на използването на пластмасови опаковки върху продуктите, които съхраняваме в тях - гледайте в прякото включване на Боряна Черганова с химиците от Института по полимери към БАН.


;

Може ли човек да живее без пластмасови продукти и какви са възможностите да се намали употребата им в ежедневието? Отговорът ни дава Ирена Събева, която от години живее без пластмасови отпадъци.

Ирена Събева е позната в квартала си в София като човекът направил първата квартална компостираща система за органични отпадъци. От години се опитва да намали употребата на пластмасови продукти в ежедневието си и признава, че е възможно. Така и тялото, и душата са чисти.

Ирена Събева - Всичко, което може да бъде събрано в пластмасовото пликче, може с лекота да бъде събрано в пликче за многократна употреба.

С този пазар Ирена спести на природата поне две найлонови пликчета и една чантичка, която иначе дори несъзнателно взимаме със себе си от магазина. Кваси сама млякото си вкъщи, а за да избегне отпадък от покупка на сирене например, си носи стъклена кутия.

Ирена Събева: В работния ми ден голям помощник ми е бутилката от стъкло, в която си нося вода или чай или каквото си избера и предпочитам да нося домашно приготвената храна в един съд за многократна употреба.

Лъжичката за храна извън дома е от бамбук, а четката за зъби от дърво. В офиса и намираме и рециклирани бутилки, които използва за чаши.

Това са бутилки от вино, които по специален начин са просто отрязани и те са подходящи за водичка, така че мога да предложа да ви налея. В кутията ви за храна какво има всъщност за днес? В кутията ми за обяд са едни овесени ядки с елда и сушени плодове и ядки.
Пластмасовите сламки за пиене на течности как се заместват?
Вече има съвременни решения, които представляват ето това. Метална сламка, това е единият вариант, в който напълно се избягва употребата на еднократната, а това е другият вариант, в който дори си е с четчица и е прекрасно решение за хората, които по някакъв начин хем обичат да пият със сламка, но се притесняват за хигиенните условия.

Дори четката за миене на чаши в офиса и е от дървесина.

В случая тази за чаши е с влакна от конски косъм, но трябва да уточним, че не са убивани коне за това нещо. Аз смятам, че това е най-правилният път при толкова световни аларми замърсяванията, които се откриват на дъното на океана, в животни умрели, смятам, че нашата индивидуална отговорност е колективен дълг също.

За формирането на нов навик са необходими само три минути на ден, казва Ирена и е убедена, че всеки може да постигне всичкo, стига да го избере съзнателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ снема доверие от Волен Сидеров като председател на ПГ на ОП
НФСБ снема доверие от Волен Сидеров като председател на ПГ на ОП
Президентът наложи вето върху промени в Закона за държавната собственост
Президентът наложи вето върху промени в Закона за държавната собственост