НОВИНИ

Колко още може да поскъпва водата?

До края на годината предстои поскъпване на студената вода в повечето големи градове в страната. Причината - през януари миналата година беше сменена методиката за изчисляване на цените и водните дружества разполагаха с шест месеца, за да представят нови пет годишни планове за развитие.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:33, 15.04.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Още в началото на миналата година експерти на Световната банка прогнозираха, че предстои рязко поскъпване на студената вода у нас. Техните изчисления показаха, че увеличенията на места ще бъдат с почти 1 лев за кубик. Причината е приетата от правителството наредба, която влезе в сила от 1 януари 2016 г. Тя предвиждаше преоценка на активите на водните дружества - водопроводи, канализация, пречиствателни станции. Всяка ВиК фирма трябваше до юли 2016 г. да представи свой бизнес план за следващите пет години. КЕВР от своя страна трябва да одобри всеки един от тях.

Първото по-сериозно увеличение на цените е в София. От началото на месеца студената вода поскъпна с 18% до 1,80 лева за кубик. Предстои това да се случи и във Варна с 15 на сто. Основната причина, която изтъкват водните дружества за увеличението е нуждата от инвестиции в инфраструктура.

Ганчо Танев, председател на Съюза на ВиК-операторите в България: Трябва да се правят инвестиции в мрежата като се подмени мрежата ще спаднат загубите. Това е бъдещото развитие, колкото и да ни е неприятно на всички, ще трябва да ги правим тези инвестиции. В края на краищата, дружествата работят с цени, които са утвърдени още от 2015 г. Доста неща се промениха в икономическата среда и не смятам, че забавянето е полезно за ВиК дружествата - няма и как да ги наваксаме като цяло, но това е темпът, с който работи комисията.

Водата обаче може да поскъпва до определена граница, която се нарича социално поносима цена. Така например според разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране - социално поносимата цена в София е 9 лева. Тя представлява 2,5% от средно месечния доход на лице от домакинството като от КЕВР са взели за такъв доход 1057 лева в столицата.

През тази седмица, прокуратурата се сезира за последното повишение на цената на водата в София. В Камък на раздора се превърна приетата от регулатора норма на възвращаемост на капитала на дружеството, която определя колко печели компанията. Вместо да определи по-ниска, комисията е приела уговореното между софийска вода и столична община, а именно 17%. Същевременно останалите дружества в страната имат норма на възвращаемост на капитала под 10 на сто.

Ася Петрова, заместник на Главния прокурор: Простичко казано длъжна е КЕВР - да определи цената и да определи тази норма на възвращаемост. Тя трябва да направи своите изчисления и да изложи мотиви в своето решение - как е достигнала до тази норма на възвращаемост. Затова приемаме, че първо тя не е спазила закона като не е определила сама тази норма на възвращаемост и второ, че липсват мотиви затова защото не е изложила доводи как е стигнала до тази норма.

В случай, че съда спре действието на новата цена на водата, ще се наложи КЕВР да я преизчисли. Тогава комисията ще трябва да преразгледа и останалите решения за цени на водните услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа Великденска служба в параклиса на новостроящия се храм Св. Стефан
Първа Великденска служба в параклиса на новостроящия се храм "Св. Стефан"
Най-старите стенописи в Рилската обител са в Хрельовата кула
Най-старите стенописи в Рилската обител са в Хрельовата кула