Българите ще похарчат над една четвърт от месечния си доход по Коледа, показват изчисленията на икономисти. Най-много средства ще отидат за нови дрехи и играчки.

Преди да преминем към безконтролно харчене по празниците е добре да си направим сметката, съветват експерти.

Първата стъпка е оценка на наличните ни средства - с какви точно пари разполагаме до следващата заплата. След това пресмятаме колко пари планираме да отделим за подаръци. Добре е да имаме представа предварително какво точно и на каква цена ще купим. След като извадим стойността на подаръците, получаваме сумата, която ни остава.

И тук вариантите са много. Ако остатъкът е достатъчен, за да оцелеем през месеца, ние имаме добре балансиран бюджет. В случай обаче, че не достигат пари - сме изправени пред няколко варианта.

Най-добрият според специалистите, но и най-трудно постижим, е да увеличим доходите си. Вторият вариант е да използваме спестяванията си.

Експертите по финансова грамотност съветват ако ни се наложи да използваме спестявания, да го правим, а не да взимаме заем, за да си пазим лихвите по депозита. Причината - в единия случай ще загубим лихвата за спестявания, а във втория ще платим много по-висока лихва за заем.

Най-лошият вариант, до който може да стигнем по празниците, е да взимаме заеми - от роднини или от банка и фирма за бързи кредити.

Как на практика обаче се готвят да посрещнат празниците в Пловдив?

Дни преди Коледа вече започна трескавото пазаруване на подаръци за близките ни хора. Данни от изследване показват, че българинът средно отделя около 25% от месечния си доход за празнични покупки. Финансови анализатори съветват да харчим разумно, за да не съжаляваме след това.

И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета.

Кои са най-желаните подаръци за Коледа?

Кои са най-желаните подаръци за Коледа?

И тази година дядо Коледа очаква писмата с желания от малките си почитатели по целия свят. В Пловдив, най-нетърпеливите деца вече пуснаха своите предп...

Финансистът Светозар Гледачев обаче смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците.

Светозар Гледачев, финансов анализатор: Който не може да си позволи, няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това.

Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%.

Светозар Гледачев, финансов анализатор: Важното е отношението. Коледа е духовен празник. Парите, които ще изхарчете за безамислени подаръци може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено.
Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците

Около 1/4 от месечния си доход заделяме за подаръци по празниците

Дни преди Коледа започна пазаруването на подаръци. Десетки българи препълниха магазините в желанието си да намерят подходящия подарък. Данни от изслед...

А какви са големите разходи, които ни очакват?

Първо през зимата сметките за отопление и ток са по-високи, веднъж заради студа и използването на повече енергия и втори път заради увеличените през лятото цени.

Второ, по празниците отиват повече пари за храна, защото имаме повече поводи да каним гости и да се събираме вкъщи и трето експертите са категорични, че именно зимата е и времето за възникване на повече непредвидени разходи. Повод за подобен разход може да бъде и простата настинка.

Така че, празнувайте, купувайте подаръци, но не забравяйте да мислите и за после.