НОВИНИ

Колко повече ще плащаме след скока на цените на природния газ, парното и тока?

Близо 30-процентното поскъпване на природния газ моментално повлече след себе си и повишаването на цената на парното. Очаква се в различни градове в страната топлото да поскъпне между 18 и 26%. С 1% пък поскъпва и токът. Газови и икономически експерти вече влязоха в спорове за рязкото поскъпване на синьото гориво - гости в студиото на "Денят започва" бяха Мика Зайкова и проф. Атанас Тасев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 31.03.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По думите на проф. Атанас Тасев, цената на природния газ не се определя от регулаторната комисия, тя се определя от формула и има единствен доставчик - това е руската страна, и тя следва котировките на алтернативните горива на базата на лекия нефт "Брент". Тасев обясни, че обработват скок от преди девет месеца.

Според него, въпросът е дали цената е можела да бъде по-ниска. Цената за предходния период е била около 280 лева. Проф. Тасев обясни, че регулаторът няма никаква възможност да регулира цената на входа. Освен това, това, което регулира регулаторът, са 6 лева и 53 стотинки - разходите на "Булгаргаз", които са под 2% и 2,40 лв. задължение към обществото, защото трябва да поддържаме национален резерв в случай на критична ситуация, обясни той.

Атанас Тасев добави, че скокът наистина е голям, но сме преживели и скока със 733 лева през 2012 година. "Независимо от желанието на регулатора, независимо от конюнктурата, ние в момента сме поставени пред една неизбежност", каза още той.


Според Мика Зайкова, това поскъпване ще се отрази изключително негативно. Тя обясни, че цената на тока в годините се е вдигала доста солидно, същото важи и за цената на водата, което ще доведе до свиване на потреблението. От там ще се намалят нашите възможности да расте нашият БВП.

70% от българските домакинства са близо до бедността и социалното изключване. В случая тези 70% ще трябва да се увеличат, защото ще се увеличи цената на хляба. 60% от себестойността на хляба е газ, 70% от себестойността на торовете за пресните плодове и зеленчуци е газ, в металургията ще има проблеми, както и при всички храни от първа необходимост.

"Ръстът на инфлация ще надмине здравословното ниво от 2%", предупреди Зайкова. Според нея, ще се вдигне стойността на издръжката на едно лице с около 100 лева. Работещите бедни от 600 000 ще станат най-малко 700 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия временно връща контрола по границите заради визита на папата през май
Португалия временно връща контрола по границите заради визита на папата през май
Магнетичната бразилска певица Иви Мендес за любовта и вдъхновението
Магнетичната бразилска певица Иви Мендес за любовта и вдъхновението