След като темата с вредата от наргилетата беше широко дискутирана, а употребата им регулирана в законодателството, специалистите смятат, че е крайно време да се повдигне дебат за забрана и на електронните цигари. Причината е, че според различни изследвания те не са по-малко вредни от обикновените тютюневи изделия.

Макар че електронните цигари навлязоха на българския пазар преди около 10 години, все още няма официална статистика колко българи ги използват. Според специалистите обаче все повече хора посещават лекарските кабинети с оплаквания, свързани с употребата на такива устройства.

Обяснението на лекари - пълнителят на електронната цигара съдържа две основни съставки - пропиленгликол и глицерин, които при топлинно нагряване отделят токсични вещества.

Най-често медиците описват електронните цигари като химически коктейл, съдържащ никотинова течност с химикали и ароматизатори. Според лекарите токсичните вещества в парата на електронната цигара, влияят най-лошо върху белите дробове и нервната система. Дългосрочните прогнози на специалистите не са оптимистични.

д-р София Ангелова - пулмолог: Най-вероятно ще говорим за хронично обструктивна белодробна болест след години, причинена от електронни цигари.

Иван Йорданов пуши електронни цигари вече пет години с известни прекъсвания. Избрал ги е, защото смята, че са по-безвредни от обикновените и няма оплаквания за здравето си.

Иван Йорданов: Нито кашляш, нито ти затормозява дишането, докато при обикновената цигара това се усеща веднага.

Лекарските практики говорят друго:

д-р София Ангелова - пулмолог: Една пациентка в продължение на година и половина пушеше само електронна цигара, разчитайки, че ще подобри белодробното си здраве. Оказва се обаче, че през тази година и половина тя боледува три пъти от пневмония, което ми дава основание да направя заключение, че електронната цигара не подобрява белодробното здраве.

Дали ако у нас бъде въведена забрана за пушене на електронни цигари ще ни спре да посягаме към тях или и този път ще покажем, че забраненото е по-сладко?

Иван Йорданов: Не мисля, че забраната е решението. В смисъл, ако се забранява едното, трябва да се забрани и другото - не по-малко вредно е.

Според доклад на Световната здравна асоциация има недостатъчно доказателства в подкрепа на твърденията, че електронниет цигари подпомагат пушачите, които се опитват да се откажат от вредния навик.

И още от последния доклад на Световната здравна организация за електронните цигари - въпреки, че рискът от употребата им все още не е окончателно оценен, те несъмнено са вредни и трябва да бъдат предмет на регулиране, препоръчва организацията.