След поредния случай на агресия в училище се питаме - доколко подготвени са учители и директори да реагират в подобни ситуации. Учителите от столичното 119 училище вече са преминали обучение, за да могат да гарантират най-важното - безопасността на децата.

Съмнителен външен човек иска да влезе в училище с неясна цел - реакцията на учители и директор се основава на ясни правила.

Диан Стаматов - директор на 119 СУ, София: Както при най-обикновения вандализъм или дребно хулиганство, така и при тероризма най-важни са: охранителят, портиерът, пропусквателният режим и веднага да бъде информирано ръководството за подобно нещо.
Маскирани младежи нахлуха в столично училище, за да се саморазправят с ученик

Маскирани младежи нахлуха в столично училище, за да се саморазправят с ученик

Двама маскирани младежи, въоръжени с палки и метални тръби нахлуха в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“, за да се с...

Учителите в 119 училище преминали специално обучение. Никой да не се прави на смелчага - обяснили им, а да позвънят в полицията.

Ирина Филипова, заместник-директор по учебната дейност в 119 СУ, София: Първото нещо, което трябва да направим е да приберем децата по стаите, за да не бъдат нападнати. Опитвам се да ги успокоя и да запазят тишина.
Диан Стаматов, директор на 119 СУ, София: Разбира се, полицията трябва да се изчака, за да може да реагира моментално бързо, а до тогава ръководството да реагира съобразно ситуацията, но в никакъв случай да не предприема някакви действия свързани с кой знае какви разговори с нападателите, защото при всички случаи те не идват добронамерено.

В борбата с неканените гости - освен видеонаблюдение, все повече училища въвеждат пропускателен режим на входовете с карти с чип.