НОВИНИ

200 милиона лева ще струва изграждането на тол системата

Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата. Това заяви в "Денят започва" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. От ведомството обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и тол таксите. Колко ще струва изграждането на системата и за какво ще се инвестират събираните средства разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:08, 15.08.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Парите, събирани от ТОЛ-таксите ще се инвестират само и единствено за подобряване на пътната инфраструктура, увери регионалният министър.

Не повече от 200 милиона лева ще струва изграждането на ТОЛ системата, като тя ще бъде готова до 2018 г. 6 са постъпилите оферти в обществената поръчка за системата за събиране на такси. Вече е създадена и комисия по тяхното отваряне. Като това ще стане утре, публично в Агенция "Пътна инфраструктура".

Държавата има и резервен вариант - как да гарантира безпроблемното функциониране на системата. За целта ще създаде държавно предприятие, което да изгради и експлоатира системата за събиране на тол такси от товарните камиони.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Основната логика на тол системата е, че тя ще въведе наистина една справедливост във връзка с облагането при преминаването през републиканските пътища, защото в момента пътния сектор за съжаление, това е една от големите несправедливости по настоящем се издържа от леките автомобили. Повече от две трети от ресурса, който генерираме на годишна база като постъпления идва от собствениците на леки автомобили. С тол системата знакът ще бъде точно обратен.

Около 50-55 % от републиканската пътна мрежа ще попадне в обхвата от системата. Тол системата ще бъде само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

Ще може да се предплаща и за маршрут. За леките автомобили се запазва винетния модел, но ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да им се налага вече да си купуват стикери и да ги лепят по стъклата. Цените на електронните винетки няма да бъдат повишавани. Нещо повече - ще се въведат еднодневни винетки и такива за уикенда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит отслужи литургия за Успение Богородично в Троянския манастир
Патриарх Неофит отслужи литургия за Успение Богородично в Троянския манастир
В Кюстендил отбелязаха традиционния празник „панагия - въздигане на хляба”
В Кюстендил отбелязаха традиционния празник „панагия - въздигане на хляба”