Колко тежка е царската корона, защо не може да се навежда, когато я носи и удобно ли е да се возиш в златна каляска. Отговорите на тези въпроси дава британската кралица Елизабет Втора във филм на БиБиСи, посветен на нейната коронация. Това е един от редките случаи, в които кралицата се съгласява да застане пред камера.

Повече от 65 години Великобритания не е имала коронация на монарх, затова и малцина помнят деня, в който Елизабет II се възкачва на трона. Символиката на церемонията, а и на самата корона, са сред нещата, с които Кралството се гордее изключително много.

Анна Кий, историк: Може би вече няма държава, в която коронацията да продължава да бъде толкова близка до средновековните обичаи.

Концепцията за короната датира от близо 2 хилядолетия. Но докато в началото тя е тънък венец, символ на суверена, то с годините става все по-богато украсена, но и по-тежка. В сегашната е и прочутият диамант Кох и Нор.

Кралица Елизабет носи същата, която е имал и баща ѝ крал Джордж Шести. Това, което тя разкрива, е че царската корона е тежка и то буквално. Ето защо я слага само, когато събитието е много официално и го изисква.

Кралица Елизабет II: Не можеш да погледнеш надолу, за да прочетеш речта си. Вместо това трябва да вдигнеш листата високо. В противен случай можеш да си счупиш врата... Короните имат своите недостатъци, но иначе са доста важни.

А макар и да изглежда като в приказка, оказва се, че возенето в позлатена каляска също не е по вкуса на британската кралица. Причината - просто никак не е удобно.