НОВИНИ

Колко тежка е короната на кралица Елизабет II

Колко тежка е царската корона, защо не може да се навежда, когато я носи и удобно ли е да се возиш в златна каляска. Отговорите на тези въпроси дава британската кралица Елизабет Втора във филм на БиБиСи, посветен на нейната коронация. Това е един от редките случаи, в които кралицата се съгласява да застане пред камера.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:55, 12.01.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
тежка короната кралица елизабет

Повече от 65 години Великобритания не е имала коронация на монарх, затова и малцина помнят деня, в който Елизабет II се възкачва на трона. Символиката на церемонията, а и на самата корона, са сред нещата, с които Кралството се гордее изключително много.

Анна Кий, историк: Може би вече няма държава, в която коронацията да продължава да бъде толкова близка до средновековните обичаи.

Концепцията за короната датира от близо 2 хилядолетия. Но докато в началото тя е тънък венец, символ на суверена, то с годините става все по-богато украсена, но и по-тежка. В сегашната е и прочутият диамант Кох и Нор.

Кралица Елизабет носи същата, която е имал и баща ѝ крал Джордж Шести. Това, което тя разкрива, е че царската корона е тежка и то буквално. Ето защо я слага само, когато събитието е много официално и го изисква.

Кралица Елизабет II: Не можеш да погледнеш надолу, за да прочетеш речта си. Вместо това трябва да вдигнеш листата високо. В противен случай можеш да си счупиш врата... Короните имат своите недостатъци, но иначе са доста важни.

А макар и да изглежда като в приказка, оказва се, че возенето в позлатена каляска също не е по вкуса на британската кралица. Причината - просто никак не е удобно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община обсъжда възможни решения за проблемите на Витоша
Столичната община обсъжда възможни решения за проблемите на Витоша
Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон
Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон