НОВИНИ

Колко тъмна кожа е достатъчно тъмна?

Ожесточен скандал в Холивуд заради предстоящото излизане на биографичен филм за джаз и блус легендата Нина Симон. Причината - според близките на певицата, актрисата, която влиза в главната роля не била с достатъчно тъмна кожа.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:23, 05.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Нина Симон остава в историята както с музиката си, така и с любопитната си биография. Джаз кралицата, която обаче не обичала да бъде определяна като такава, посвещава голяма част от живота си на борбата срещу расизма. Родена е в Съединените щати, но расовата дискриминация там, става повод да напусне родината си и да избере да живее последователно в Барбадос и Франция.

13 години след смъртта на певицата, по кината излизат два биографични филма за нея. Първият - "Какво се случи, госпожице Симон?" беше и сред номинираните за Оскар. Вторият обаче стана обект на критики от мига, когато започнаха снимките. Причината е изборът на актрисата Зоуи Салдана, която според близките на Нина Симон... не е достатъчно тъмнокожа.

Салдана е с пуерторикански и доминикански произход, а за ролята се налага да носи тъмен грим и фалшив нос.

Според дъщерята на Нина Симон, майка й също не би одобрила актриса, която не е от афроамерикански произход. Първият избор за ролята е Мери Джей Блайдж, която се отказва. Тези дни скандалът се пренесе и в Туитър, където дъщерята на Симон коментира публикация на актрисата, с думите "Моля те, никога повече не изричай името на Нина Симон. До края на живота си."

Зоуи Салдана заяви, че и тя не се смята идеална за ролята, но в крайна сметка артистът е артист и може да влиза във всякакви роли - независимо от расата, пола или възрастта си. Очакванията на кинокритиците към филма са големи, а скандалът около него пък само засили интереса на зрителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс Екс изстреля ракета Фалкон-9 със спътник
Спейс Екс изстреля ракета Фалкон-9 със спътник
Германия и Италия с предложения за миграцията
Германия и Италия с предложения за миграцията