НОВИНИ

Колко трудно е да дариш кръв в днешно време?

Един мъж от София, пропътува 300 км до Русе, за да дари кръв за онкоболна жена, но не можа да го направи. Причината е, че Кръвният център в града спира да приема хора след 12:30 ч. при положение, че в работното време ясно пише, че работи до 19 часа. По казуса наш екип потърси мнението на центъра и на Министерството на здравеопазването, но до този момент отговор от тях няма.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
17:46, 30.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Петър Генов живее в София и е безвъзмезден кръводарител. Кръвната му група е нулева отрицателна. Разбира, че онкоболна жена от Русе спешно се нуждае от кръв, и решава да ѝ помогне. Преди да измине 300 километра от София до Русе, проверява работното време на Кръвния център в града - в сайта им пише, че е отворен от 7.00 до 19.00 часа. На място обаче се оказва, че не е така.

Петър Генов - кръводарител: "Реших, че мога да се вдигна и да ида до Русе. Отидох към 13.00 часа и се оказа, че след 12.30 няма лекари. Имаше голяма опашка от хора, чакаха от 8.00 часа, успяваха да дарят чак към 13.00, понеже има само един лекар на смяна."

Петър дарява доброволно кръв от 3 години и досега не се е сблъсквал с такъв абсурд.

Петър Генов - кръводарител: "В градовете, в които съм дарявал, не е така - дарявал съм във Варна и в София. За периода 2005 - 2015-а в Русе средно 5000 дарявания има на година. А Варна имат 10 000. В България има проблем с кръводаряването - под 2% от хората даряват. Ние се борим за това те да даряват и хората отиват и не могат."

В крайна сметка, след 2 дни чакане той успява да дари кръв. От Кръвния център в Русе отказаха да застанат пред нашата камера, за да коментират ситуацията. По казуса потърсихме мнението и на Министерството на здравеопазването, но до този момент отговор от тях няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Tрамвайна релса се счупи на булевард “Княз Александър Дондуков”
Tрамвайна релса се счупи на булевард “Княз Александър Дондуков”
Задържаният съдия по вписванията е обвинен за подкуп и пране на пари
Задържаният съдия по вписванията е обвинен за подкуп и пране на пари