Австралийска експертка разкри колко време е безопасно да използваме останалата от коледната трапеза храна, както и кои продукти са най-рисковани за консумация, след като престоят, съобщи в. "Дейли мейл".

Алойса Хориган дели храните на такива с висок риск (млечни продукти, яйца, месо и морски дарове) и с нисък риск (плодове и зеленчуци).
Ето пет храни, които най-вероятно ще останат в хладилника Ви, след вечерята на Коледа и колко време е безопасно да ги използвате.

Шунка
Австралийката съветва да бъде премахната обвивката на шунката и да я покрием с чист плат, за да не изсъхва. Същевременно е добре да се спазват указанията на опаковката. Въпреки че е високорисков хранителен продукт, шунката е трайна, защото е добре осолена. Ако нямате намерение да я консумирате скоро, най-добре я замразете.

Печено свинско
Хубаво е то да бъде съхранявано в хладилника най-късно до 48 часа.
"В същото време трябва да се уверите, че температурата вътре е пет градуса Целзий или по-ниска", добави експертът.
Ако искате да замразите ястие със свинско, най-добре го направете веднага, а не няколко дни, след като сте го оставили в хладилника.

Пилешко месо
Важи същият съвет, като за свинското. Хориган припомня, че веднъж замразеното месо, трябва да бъде оставено да се размрази в хладилник.

Пресни и сготвени морски дарове
Това са най-нетрайните хранителни продукти. Ако морските дарове са сурови, може да престоят в хладилника един ден, а ако са преминали през термична обработка - не повече от 48 часа.
Когато размразявате морски дарове, ги облейте с хладка вода и не ги използвайте, ако са изминали 24 часа, след този процес.

Печени зеленчуци
"Те не излагат човека на хранително натравяне, колкото останалите продукти в списъка. Ако ги покриете и съхраните в хладилника, може да ги консумирате до три дни", каза специалистката.