НОВИНИ

Колко време стоим в социалните мрежи?

Нова функция във Фейсбук и Инстаграм - ще можем да проверим колко време прекарваме в социалните мрежи. Освен изчисленията настройката ще позволява и сами да си зададем лимит, а след изтичането му на екрана ще се появи напомняне, че определеното време е минало. Предвиден е и нов начин да ограничим известията, които получаваме. Защо и някои потребители, и експерти по онлайн сигурност са скептични - разказва Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
11:36, 05.08.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Толкова дълги изглеждат 15 секунди, когато не скролваш ти. Фейсбук и Инстаграм ни дават хронометър, но искаме ли да видим какво показва той?

Теменуга Димова: - По-скоро не.

БНТ: - Защо?

Теменуга Димова: - Отчайващо ще е, предполагам.

БНТ: - Колко време смятате, че прекарвате дневно в Instagram?

Теменуга Димова: - 30 или 40% от времето вероятно.

БНТ: - От целия ден?

Теменуга Димова: - Да! Просто защото работя.

Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет: Начинът, по който Фейсбук се опитва да докаже, че се грижи за своите потребители, не е най-подходящият. Ние вече им върнахме обратна връзка, че това нещо, да, ако някой иска да го използва, е ОК, но то не решава нито един проблем.

Според Апостолов, новата опция е козметична промяна, която запазва проблемите на съдържанието - като реч на омразата или онлайн тормоз. Най-застрашени от тях са децата, а 75% от българчетата до 12 години имат профил в социалните мрежи. От Фейсбук обявиха, че пускат настройката с надежда тя да предизвика разговор между родители и деца за онлайн навиците, които имаме.

Стефан Господинов, създател на Protect Your Kid: Тяхното решение е индивидуално за всеки ползвател отделно. Евентуално би помогнало на възрастен, би помогнало на дете само да гледа и да следи, но няма да помогне за дискусията между деца и родители кое е вредно и кое е полезно.

Стефан е сред създателите на безплатно приложение за родителски контрол на детския смартфон. Използват го над 80 хиляди души в цял свят, а анализът показва, че най-често ограничавани от родителите са именно социалните мрежи.

Стефан Господинов, създател на Protect Your Kid: Както ги учим да внимават като пресичат, не им казваме, че никога няма да карат кола; когато ги учим да внимават с контактите, не им казваме, че няма да ползват ток, така ги учим, че интернет е нещо полезно за всички, но дигиталната среда си има своите предизвикателства.

Опцията за самоконтрол във Фейсбук и Инстаграм ще се появи в настройките на профилите през следващите седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много хора заседнаха на Симеоновския лифт на Витоша за повече от час (ВИДЕО)
Много хора заседнаха на Симеоновския лифт на Витоша за повече от час (ВИДЕО)
Кога, защо и как шофьорите нарушават правилата за движение по пътищата?
Кога, защо и как шофьорите нарушават правилата за движение по пътищата?