НОВИНИ

Колумбийското правителство и ФАРК подписаха ревизираното мирно споразумение

Колумбийското правителство и групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия подписаха ново мирно споразумение, целящо да сложи край на половинвековния конфликт.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
20:06, 24.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
колумбийското правителство фарк подписаха ревизираното мирно споразумение

Историческият 310-страничен договор беше подписан от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидера на ФАРК Родриго Лондоньо "Тимошенко" в историческия театър "Колон" (Колумб) в столицата Богота. Близо два месеца по-рано колумбийците отхвърлиха на референдум първоначалното споразумение, което мнозина смятаха за прекалено снизходително към бунтовниците.

Днешната церемония, организирана набързо, беше далеч по-скромна и по-малко бляскава от тази през септември, отбелязва АП. Тогава Сантос и Тимошенко подписаха първоначалното споразумение в присъствието на чуждестранни ръководители и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Двамата лидери се подписаха днес с химикалка, направена от куршум, отбелязва Ройтерс. Присъстващите на церемонията скандираха: "Ние успяхме".

Новото споразумение слага край на започналия преди 52 години конфликт и ФАРК ще разполагат с половин година, за да сложат оръжие и да сформират политическа партия. Въпреки всеобщото облекчение от края на конфликта много от предимно консервативните граждани на Колумбия са недоволни, защото и след промените споразумението не предвижда да бъдат изпратени в затвора лидери на лявата партизанска групировка, извършвали престъпления като убийства и отвличания, и не им забранява да заемат политически постове, отбелязва Ройтерс. Краят на конфликта с ФАРК едва ли ще означава край на насилието в Колумбия, защото печелившият бизнес с кокаин доведе до появата на престъпни банди и наркотрафиканти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители от Сливен с огромни загуби заради вноса на плодове
Производители от Сливен с огромни загуби заради вноса на плодове
Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните в страната
Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните в страната