Малко селце в южния френски департамент Аверон се интернационализира благодарение на командированите работници от Евросъюза. За местната кланица те са единствена алтернатива за набиране на персонал при липса на желаещи французи. Вносната работна ръка често предизвиква критики в страната - домакин, но гостите в Сент Женвиев сюр Аржанс Аржанс са желани и вдъхват нов живот на селото.

Всички работят в местната кланица. Те са около 30 процента от общо 180 заети там. Чужденците са приети добре от местните. Румънецът Овидиу Тома е във Франция от две години.

- Вписват се много добре. Работят, понаучили са няколко думи като "Добър ден". Не вземат работата на французи. Тук сме многонационални.

При много фермери и пенсионери в района и равнище на безработица от едва шест процента, новодошлите са добре дошли.

продавачка: Много добри клиенти, любезни, учтиви, адаптират се добре към нашия бит, а и ни разказват как е у тях, интересно е.

За съжаление хората не желаят да постъпват в кланицата, но все някой трябва да върши тази работа.

В Румъния Овидиу получава 500 евро, а във Франция - над два пъти повече. Според бившите работници в кланицата, чуждестранните попълнения са незаменими.

- Първо няма желаещи французи за този тежък занаят и второ - заплащането е ниско. Няма интерес.

Кланицата си набавя работна ръка зад граница чрез чуждестранни фирми-посредници срещу комисионна.

Сабрина Одоне - заместник-директор на кланицата: Работим тук от 12 години и през цялото това време разчитаме на командировани работници, защото не намиране работна ръка във Франция. Това е положението.

Кметът на Сент Женвиев сюр Аржанс познава всяко дете в местното училище. Един от класовете тази учебна година е бил спасен благодарение на гостенчетата от чужбина, дошли с родителите си.

Жан Валадие- кмет на Сент Женвиев сюр Аржанс: Четири паралелки, 93-ма ученици на първия учебен ден.

Унгарецът Златор Сос е в страната от седем години заедно с двете си дъщери.

- Да, ще остана във Франция. Харесва ми страната и това село. Тук е добре.